Runde, um eine meddпїЅsпїЅgrпїЅl пїЅs a …

Runde, um eine meddпїЅsпїЅgrпїЅl пїЅs a …

nk rt k — 12.oldal

Tisztelt Doktor Úr!

Szeretnék b t Vebbájékoztatást kérni a köTelez krank. ajánlott genetikai vizsgálatokról (eljárási mód, következmény). Igaz-e, hogy vérvéTELB l megállapídassó az esetleges degeneratív elváltozás, és nem fontos az un. aminocentesis elvégzése. Többünket ist érdekelne ein Téma, mivel már 40 évesek vagyunk, de félünk a vizsgálattal járó esetleges vetélést l, mivel többünknél ist nem teljesen problémamentes ein magzat kihordása.
Felvilágosítását el re köszönöm, H. A. Á.

A vérvéTELB l nem lehet genetikai vizsgálatot végezni, Amire gondol az egy vérb l végzett több hormonmeghatáRozás alapján, a hormonok egymáShoz viszonyított aráNya, az életkor, esetleg ein Testsúly alapján végzett un. Kockázatbecslés. Ez egy valószín séGSZámítás voltakéAnh és pozitív esetben még nem jelenti azt, hogy ein magzat beteg, negatív esetben pedig azt, hogy zBésZSéges. Ein biztos genetikai vizsgálat az Amniozentese, illetve un. chorionbiopsia során nyert magzati sejtek tenyésztése és az abból végzett kromoszóma meghatáRozás.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt doktor úr!

Medd ségi központban ein PCOS diagnózis felállítását köTierarzt en megm tötték a petefészkeimet laparoszkóPiával január elején. Februárban sem indult sein peteérés, márciusban-áprilisban sor került az 1. illetve 2. inszeminációra. Mindkét esetben Clostilbegyt és 4-5 ampulla Puregon plusz 1 Fostimon, illetve tüsz repeszt injekció segítséGével Sikerült eléRNI, hogy véGül 1-1 éRett tüsz megrepedjen. Az orvosom elégedett. Ugyanakkor figyelmesen olvasva az ön írásait, elvileg az lenne eine Normális, hogy magától helyreáII a petefészek-m ködés, spontán peteérés indul sein, és a m tétet köTierarzt fél éven belül minden különösebb beavatkozás nélkül teherbe lehet ESNI. (Itt megjegyzem, húszas éveinkben járó fiatalok vagyunk, ein párom eredméNye elég jó, A m tét el tti hormonértéKEKB l az FSH: 5,0 mU / ml és LH: 7,8 mU / ml — ez nem vall kórosan magas értékekre-aráNyra, és ein petefészkeim sem voltak nagyon megnagyobbodva.) kicsit meg vagyok szeppenve. Lehetséges, hogy eine m tét nem eine várt eredményt hozta, hogy ennyi "pluszra" van továbbra ist szükségem a peteéréshez? nyáron tervezzük, hogy 2 hónap szünetet tartunk külföldi út miatt, ez-ID alatt nem ist várhatom, hogy spontán peteérésem lesz?
Köszönöm türelmes válaszát, tisztelettel: S. N.

ValóVerbot elhamarkodottnak gondolom eine stimulálást, ein petefészek m ködés általáVerbot eines m szokott indulni werden tétet köTierarzt en. Lehetett volna még váRNI, Begriffészetesen így ist Volt esélyük és jelenleg ist van.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt dr. Török Attila Úr!

37 éves vagyok, van egy 4 éves gyermekem, akkor ein harmadik inszemináció Volt sikeres. (Clostylbegit és Duphaston) Die meisten túl vagyok 7 (!) sikertelen beavatkozáSohn (Clostylbegit és Utrogestan). hormonszint-eredményem 🙁 2004. ápríliš hó, 3. és 21. napi) TSH 0867 mU / l FSH 6,3 U / l LH 1,9 U / l Prolactin: 133,8 mU / l Tesztoszteron. 0,9 mU / l Progeszteron: 27,9 nmol / l Tisztelettel kérem, hogy mi lehetett az oka, hogy ennyi beavatkozás eredménytelen maradt; milyen vizsgálatot látna még szükségesnek.
KöszöNettel. P. A.

Einélkül, hogy ismerném azt, hogy eddig milyen vizsgáLatok történtek, illetve biníg nem tudom, hogy egyáltalán miért van az inszeminációra szükség, kérdésére nem tudok válaszolni. Mindenestre a közölt hormonszintek NormáLisak, peteérése Volt Abban ein ciklusban.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr

AZT szeretném kérdezni Önt l, hogy ha ein petesejt megterméKenyítést ICSI módszerrel véGzik, akkor lehet-e utána asszisztált Schraffur módszert alkalmazni ein jobb embrió megtapadás érdekében, vagy az ICSI ezt feleslegessé teszi, Mert az Uhrúgy ist megséRTI ein petesejt burkát.
A másik kérdéSem, hogy hol végeznek asszisztált Schraffur beavatkozást.
KöszöNettel: H. J. 36 éves n

ICSI után lehet Begriffészetesen asszisztált hatchinget végezni. Az ICSI módszer olyan pici lyukat CSINál, hogy ez nem séRTI ein petesejt burkát. tudomásom szerint már az összes IVF centrumban van lehet ség asszisztált Schraffur végzéséRe.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr!

Két éVVEL ezel tt fordultunk Önhöz el ször tanácsért (gyerekügyben), die meisten ismét nagyon fontos lenne számunkra a véleméNye.
Kislányunk 2002- ben született, lombikbébi (ICSI), hosszú évek után, negyedik próbálkozásra végre Terheş lettem.
(Férjemnek gyerekkorban tonsillectomia, az ICSI-re oligozooasthenospermia miatt Volt szükséG.)
Nálam ein Prolaktin hormon Volt egy Kussé emelkedett, melyet serocryptinnel (napi egy negyed szem), tökéletesen seinállították. Egyéb problémát, szervi eltérést nálam nem találtak. Miután kislányunk megszületett, úgy gondoltam, nem szedem tovább einer serocryptint, mivel nálunk kizárt eine spontán teherbeesés.És ekkor történt ein CSODA. Februárban Terheş lettem, 6 hetesen vettem észre. Ein terhesséerhalten ultrahanggal ist megállapították. A nagy boldogság után persze jött az aggodalom, sajnos félelmem kés sein bb ist igazolódott.Elmentem az endokrinológiai szakrendelésre, ahol einem Doktorúr jogosnak érezte ein félelmemet az esetleges magas prolaktinszint és az Ebbe l következ sárgatest-elégtelenség miatt. Ein hormonszintet már nem nézték meg, de elkezdtem utrogesztán hüvelykapszulát hasznáLNI (6hét 1 naposan). FéLTEM, hogy ez már kés&# 337 ;, Mert olvastam ein Kismama újságban és ein TV Szül szoba cím m soráVerbot ist láTTAM, hogy egy n többször Elvetées istárgatest elégtelenség miatt), Mert nem rögtön eine terhesség kezdetekor kezdte el szedni az ez Elleni gyógyszert.A hetedik hézehn aztán sajnos elhalt az embrió. Ezt azonban csak a kilencedik hézehn vették észre egy Rutin ultrahangon. Én semmit nem éreztem einen Tierarztélésb l, mivel nem véreztem és semmi erre utaló egyéb jelet nem észleltem. Ein szövettan nem állapított meg rendellenesséerhalten (NEM Mola és nem cystikus) .Kedves Doktor Úr! A kérdéSeimet pontokba szedtem, talán könnyebb lesz így eligazodnia.Az egyik n gyógyász szerint nem lehetett sárgatest elégtelenség, Mert akkor véreznem kellett volna. Egy másik szerint azért nem véreztem, Mert az UtrogestáNNAL MesterséGesen fenntartottam eine terhessébekommen. Mi az igazsáG? Az újságbeli anyuka orvosa azt javasolta neki, hogy „ein progeszteronszintet nem terhesség alatt Kell szintre hozni, hanem már el tte, hogy ein kisbaba zBésZSéges nyálkahártyán tapadjon meg… Hát csak annyi Volt az zBész, hogy ein terhesség el tt öt napig szedtem eine gyógyszert.”(Kismama magazin, 2004 ápríliš, 30. oldal.) Mi lehetett ez eine gyógyszer? Honnan tudjam, hogy 5 nap múLVA Terheş leszek? Kell-e emellett eine gyógyszer mellett serocryptint (csak ha ein Prolaktin ezt megkívánja) és Utrogestánt szedni? Tényleg nem jó a méhnyálkahártya, ha nem szedek gyógyszert? Halloába ágyazódik sein az embriókés bb ez a méhnyálkahártya már nem lesz alkalmas arra, hogy meg ist tartsa azt? (Magas Prolaktin — alacsony progeszteron — rossz nyálkahártya) (Magas Prolaktin — nincs peteérés, ha nekem mégis Volt, akkor nem Volt magas ein Prolaktin?) Nagy problémánk az ist, Hogyan tudhatnánk, hogy érdemes e egyáltalán úJRA próbálkoznunk, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a férjemnek jó lesz e valamikor megint ein spermaképe. Ezt az Elvetélt terhesséerhalten sem tudjuk, Hogyan jöhetett létre, hiszen ein férjem semmilyen éLETMódbeli szokásán nem változtatott: eddig sem dohányzott, nem ivott kávét sem alkoholt, nem táplálkozott másként és ugyanazon ein stresszes munkahelyen dolgozott. Egy Dolog változott: Már egy fél éve nem fürdik, csak zuhanyozik. Létezik az, hogy az eddigi 8-12 Mühle / ml Spermium aminek csak 30-50% -a mozgott célirányosan meisten megterméKenyítésre alkalmassá vált csak azért, Mert nem ücsörög a kádban? SchinkenéGSEM sárgatest-elégtelenség Volt, akkor mi lehetett ein baj? (A kislányomat emelgettem, házimunkát ugyanúgy végeztem, hajolgattam. Van, aki azt mondja, hogy egy hirtelen emelést l, vagy hajlástól elmehet eine baba. Igaz ez? Lehetett kromoszóma probléma? Az els terhességem 17. hetében egy az orszábekam átszel autózás után szörny fájdalmat éreztem eine Hasam bal oldalán egy függ leges vonal mentén, de ez elhanyagolható fájdalom Volt ahhoz kégibs Schädling, ein végbelemben éreztem. Ez a fájdalom 2-3 napos pihenés után teljesen megsz nt. Ilyen, de sokkal Aprilóbb fájdalmat einer mostani terhesséJuwel alatt ist éreztem, IGAZ csak pár másodpercnyi nyilallások FormájáVerbot. Ein Tierarztélés utáni Kism tét után, az altatásból felébredve ismét a végbelemet fájlaltam. Mi lehet Ez a végbélfájdalom (NEM kívül, hanem belül érezhet)? Terhességem 5. hetéig napi 2-szer ittam kávét. Káros Volt e ez eine magzatra? AZT olvastam, hogy ein terheseknek nem szabadna A- vitaminpótlást ADNI (elég az, ami az ételben van). Én eine terhességem 6. hetéig majdnem rendszeresen szedtem Centrum multivitamint. melyben 5000 NE AZ – Vitamin. Míg a MaternáVerbot csak 1500 NE. Ez lehetett e ártalmas? Az Utrogestán nem lehet e ártalmas egy estleges fiú utódra néZVE (n i Nemi hormon)? Ein terhességem els 4-5 hetében súlyos családi problémák okozhatták e a magzat elhalását? (Az Anya bánatát ein magzat ist érzi) A 4. hézehn Pimafucort ken csöt és egy nem tudom milyen nev hüvelykúTopf, IRT fel a n gyógyászom (ez utóbbi gyógyszertári csomagolású és készítés&# 369 ;, húsleveskocka SZAGú és áLLAGú Volt) Mint kés bb megtudtam, EZT eine ken csöt terhesség alatt nem lehet hasznáLNI, Mert Hydrocortison tartalmú. Ez lehetett-e ártalmas? Kedves Doktor Úr! Tudom, hogy nagyon hosszúra nyúlt eine levelem, de nagyon széStift köszönöm el re ist ein fáradozását, ha válaszolna, nagyon fontos lenne. Kérném, hogy javítsa ki azokat ein dolgokat ist ein levelemben, amelyeket nem kérdéSnek íRTAM, de nem felelnek meg a valóságnak, pl. ha valamit rosszul tudnék.
Kérem segítsen, Hogyan indulhatnánk neki egy úJaBB terhességnek, milyen vizsgálatokat javasol, Morast vigyázzunk, van e valami „ titkos recept”(Pl. 2 éVVEL koráBBAN a férjem Maca Vibét szedett, javult az eredméNye, de mégis ICSI- re kellett mennünk. segítene-e az, ha ezt meisten ist szedné?
Fáradozását nagyon széStift köszönöm! Üdvözlettel, további munkájához sok sikert kívánunk! T.GY. és férje

Bár kérdései logikusak és érthet ek, engedje meg, hogy ne válaszoljak rájuk, miután sem én, sem senki más nem fogja tudni megmondani vetélésének okát. Amire van válasz, azért arra válaszolok. Wieárgatest elégtelenség nem Filzétlenül jár vérzéssel, az Utrogestan használata indokolt Volt és tényleg kés n lett elkezdve, akkor IGAZán Hutásos, ha az els pillanattól használják. Ein Kismama magazint nem olvasom, nem tudom, hogy mir l van szó, De valószín Bein nem annak eine bizonyos gyógyszernek tudható sein ein sikeres terhesség, az csak véletlen egybeesés lehet. Férjének fürdési szokásainak sincs semmi közie eine spermaképhez, továbbá emelést l nem szakad meg eine terhesséG és Begriffészetesen lehetett kromoszóma probléMais. A kávé, Ein Pimafucin, az ein Vitamin-Káros Hutását ugyancsak elfelejtheti, Minze ahogy az Utrogestan sem károsítja einer fiú utóPunkt (egyébként ein férfiakban ist Termel dik ilyen hormon). Ein Maca Vibe és a többi ahhoz hasonló szerek nem az én világom, erre vonatkozóein tehát tanácsom nincs. Végbéltáji fájdalmai kivizsgálást Tennének szükséGESSé. Ami viszont fontos: a leírtakból úgy gondolom, hogy nem lettek Kell kéAnh kivizsgáLVA annak Idején, férje közölt lelete nem annyira rossz, tehát nem az úJaBB "CSODát" Kellene váRNI, hanem miel bb azt tisztázni, hogy mi a probléma és Elchépzelhet&# 337 ;, hogy ICSI nélkül ist újból Terheş lesz!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

35 éves vagyok, már van két kislányom, a többiekhez hasonlóein koráBBAN szedtem norcolutot, mikrofolint, bromocriptint. véGül Clostilbegit szedése után egy SPNTán vetélés után lettek a lányok. Az orvosom azzal biztatott, hogy szülés után renszeres lesz einem menstruációMeter Ez nem jött össze, ezért fogamzásgátlót szedtem. szülés után méHSZájplasztikát CSINáltak, mivel szürny éG viszket Folyásom Volt, amit nem tudtak kikezelni. Állitólag offenás voltam, problémáim diéta és kölönböz cseppek fogyasztása után nagyjából rendez DTEK. ezért hagytam abba ein fogamzásgátló szedését. (ÁllítóLag ein hüvelyflórára rossz HutáSSAL van.) Menstruációm csak évi 2-3 alkalommal van. Ich würdeáig nagyjából elviselhet Volt ein helyzet, eltekintve az áÅlandó felfázásoktól. Kb egy hónapja annyira fájt eine Hasam, hogy elmentem egy magánklinikára. Vizelet negativ, dagegen eine két petefészek tele van kicsi cisztákkal, ein petefészkek megnagyobodtak. (Ezt már koráBBAN ist megállapították, a terhességek el tt) Szülés óta azonban ilyen tüneteim nem voltak.Hormonvizsgálatot ist CSINáltak minden érték alacsony de Normális, tesztoszteront nem néztek. Az orvos laparoszkóPiát javasolt, de nem tudom, hogy ez megoldást jelentene-e. hormone potlás, vagy fogamzásgátló erre nem megoldás. Ezekr l a gyógyszerekról amikr l a többiek írnak még NEM ist hallottam. és az orvosom sem emlíTette. Hol lehetne Önt felkeresni? Mit tegyek?
Várom válaszát, KöszöNettel: B.É.

Önnek valószín Bein policisztás petefészek szindrómája van. Ebeneéb l nem derül ki, hogy jelenleg Terheş akar-e lenni. Amennyiben nem, akkor einer Laparoskopie nem indokolt, Mert az erre ein betegségre általáVerbot csak 1 — 1 1/2 éVIG van jó HutáSSAL, utána ein gondok úJRA kezd dnek. Ilyen esetben igenis ein fogamzásgátló a jó megoldás! Hétf és csütörtök 12 és 14 óra között Pécsett, ein Baranya Megyei Kórház, Szülészet N gyógyáSZAT, Pécs RákóCZI u.2. Tel. 06-72-533174, pénteken Tapolcán eine Pannon Reprodukciós Intézetben, Bartók Béla u. 1.-3. tel. 06-87-510365, megtalál.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor r!

Lehetsges. hogy egy hnapig herb Bromocriptin szedsvel ein PRL- szintem az 5000-rl 79-re cskkent? Ein kvetkez hnapban, amikor mr nem szedtem egy hnapja ein gygyszert, megint 5400-ra ugrott. Az MRI-vizsglat negatv. Legyen kedves tjkoztatni, ltezik- e olyan lzeres "mtt" amellyel oldjk az elzrdott petevezetket?
Tiszetlettel: H. Gy.

Ilyen ltezik, azonban legnagyobb valsznsggel un. makrohiperprolaktinmia ll Fenn az n esetben, mely nem Kros s csak nhny laborban vgeznek ilyen irny meghatrozsokat. Eine lzer az egy eszkz, ein mtt s az eszkz tpusst ein szituci hatrozza meg. Nem lzerhez Kellene ragaszkodnia, hanem ahhoz, hogy az n szmra ein legkedvezbb megoldst megtalljk.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

31 ves keine vagyok, ein frjem 35 ves. Sajnos 2 vetlsem Volt, az egyik 2003. jniusban, ein msodik 1 hete. Az elso terhessg ein 12. a msodik ein 8. hten el stoppen. Az UH vizsglatok alapjn mindkt magzat kisebb Volt, Minze amekkornak lennie kellett volna. Megkrdeztem az orvosomat, hogy mi lehet az ok, s azt mondta, hogy ein vletlen. Nem akarom elhinni, hogy ktszer ist megtrtnhetett ilyen "vletlen". n szerint mi lehet az ok? Mit tegyek? Hov forduljak? Egy Szegedi nein

Azrt voltak kisebbek ein magzatok, Mert valamilyen oknl fogva nem fejldtek rendesen. Ezen okokat Kellene tisztzni, mely miatt egy un. hiszteroszkpit Kellene vgezni egy mh fejldsi rendellenessg kizrsra, hormonlis kivzsglst, esetleg genetikai vizsglatot. Szegeden Dr.Molnr G. Bla, ein Szlszet Klinikn ein hiszteroszkpiban nagy tapasztalatokkal rendelkezik.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

Nem tudom, hogy j CMRE rom e sorokat, de remlem hogy igen. Ein honlapon feltett krdseket olvasva szmos olyan ESET Volt, ami kicsit hasonltott az enymre s EZRT gondoltam arra, hogy n megkeresem nt az Internet segtsgvel.26 ves vagyok, 3 VIG folyamatosan eine Harmonet fogamzsgtlt, ami rendszeress Tette ein korbban elgg vltozatos idtartam szedtem menstrucimat . Tavaly Nyron elfordultak olyan esetek, amikor ein tablettaszeds kzepn pecstel vrzsem Volt. Elmentem akkori ngygyszomhoz, aki azt javasolta, amint ez ISMT jelentkezik, hagyjam abba ein tablettaszedst (mindegy, hol jrok levllel), s amikor elmlt ein "vrzs", Kezdjem el ISMT egy j levl szedst.Oktberben azonban egyik pntek este elfelejtettem bevenni ein tablettt, szombat este jutott sajnos csak eszembe, akkor bevettem egyet (mintha mise trtnt volna), azonban vasrnap hajnalra mr vrezni kezdtem. Akkor nem vettem sein mr tablettt s azta nem ist szedem, vlegnyemmel ugyanis lassan babt szeretnnk.A problmm az, hogy amita nem szedek fogamzsgtlt, szrsdni kezdtem (ll, Mell stb.) S 5 Schurz hztam ist, holott nem Eszek tbbet. Ein menstrucim helyett pedig Scheunen vrzsem van, ami egyltaln nem hasonlt ein "rendes" menstrucimhoz.Munkaorvosom vrvizsglataira rendszeresen eljrok s semmi rendellenessget nem tallt, megvizsgltk eine pajzsmirigymkdst is.Felkerestem egy msiK ngygyszt, aki (csak) hvelyi ultrahangot csinlt, s megllaptotta, hogy minden rendben van, nincs rendellenessg ein Bels szervekben. Javaslata: vrjuk meg a gygyszer abbamaradst kvet 6. hnapot (mjus eleje) s ha nem jn eine menstruci meg, ad egy gygyszert, amivel elindtja ein vrzst. Nem tudom, hogy ez tnyleg j megolds e s mivel lassan lejr ez einen Hut hNAP, ktsgeim vannak ein menstruci gygyszerrel val beindtsval kapcsolatosan.Tancstalan vagyok, hogy keressek e egy harmadik ngygyszt? Menjek e el egy belgygyszati, vagy esetleg endokrinolgiai rendelsre? Vagy hogy egyltaln mit tegyek? Lehetsges, hogy mivel eine tablettaszedst megelzen sem Volt Rendszeres eine menstrucim, EZRT meisten az abbahagyst Květen Sem az s nincs akkora mennyisge sem? n szerint mit Kell tennem? Javaslatt, vlaszt s segtsgt ELRE ist ksznm.
dvzlettel: G. A.

A lert tnetek frfi nemi hormon tltermeldsre utalnak, valsznsthet, hogy un. policiszts petefszek szindrmja (PCO) van. Mielbbi hormonlis kivizsgls s meddsgi problmkban jratos ngygysz ltali kivizsglsa lenne szksges. A 6 hNAP vrokozsnak nem Volt semmi rtelme.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

Remlem, hogy nem zavarom JaBB levelemmel, de gy reztem. hogy mivel olyan kedves vlaszolt nekem az elz levelekre, gy meisten persze megint krdssel, de egy kis beszmolval ist szolglok! príliš 19-n Volt ein punkcim amely 15 petesejtet SORN tudtak leszvni az orvosok, ebbl 3 db -ot eladomnyoztunk ein TbBi szpen megtermkenylt 4 sima IVF s ein TbBi ICSI lett! Msnapra 9 pici maradt, majd megint 1 nap MLVA 6 db s VGL 4 embri maradt teljesen egszsges s szp, gy Geist ein ngyet visszaltettk az embritranszfer Sorn! Majd mivel 1 nap utn kitrt rajtam ein fekvsi depresszi gy msnaptl szpen lassan csinltam mindent, vagyis egy flnapos knyvels s az otthoni munkk, persze stressz mentesen! Az els 4-5 nap MSRA sem tudtam igazn godnolni, csak. hogy vajon mi lehet ein pocakmba, de MRA ez szerencssen elmlt, persze azrt nha simogatom s beszlgetnk ist ein frjemmel ein pocakommal, de nem vagyok annira grcss, Minze az els napokban! Valban az ember letben Taln ein legnehezebb ez a HtrA- lv 1,5 ht ein tesztelsig! Az orvosaim azt modntk, hogy ein Transzfer utn 2 httel Kell teszteleni, s Ezzel kapcsoltaban lenne krdsem: Vajon ha 1 ht utn folymatosna nznk vrvtelbl ein HCG szint alakulst akkor mr lehetne ltni, hogy vajon sikerlt-e? Ein helyi laborban doglozik az egyik ismersnk s megcsinln, de nem tudom, hogy j volna-e? Hiszen lehet, hogy csak hibaval fellngols lenne, ha valami nvekedsi tem lenne lthat az eredmnyben, de valban nem ist lennk Terheş! Amgy teljesen jl vagyok, nha-nha fj egy kicsit ein derekema s egy kcisit ein Hasam, de nem vszes, amgy ist rvid ideig Torte! Ami nekem egy kcisit rosszabb, hogy nem tudok jl aludni, csak fl jszaka alszom mlyen s jl, utnna mr csak forgoldom reggelig, pedig mindig j alv voltam rgen! Ez MITL lehet? n szerint baj, hogy mr ein Transzfer utni 2-dik naptl dolgozom, meg mindent csinlok? Mennyi id lehet ein begyazds 3-4-5 Nickerchen? Amgy mr biztosan nagyon Unja ein hossz levelemet EZRT zrom soraimat s mg egyszer ksznm az eddigi gyors s egyenes vlaszait s tancsait!
Mly Tisztelettel: Joh K. K.

Ein begyazds ein megtermkenytst kvet 7. napon Trtnik s r kb. 3 NaPra termeldik kimtathat mennyisg hCG amennyiben persze terhessg ltrejtt. Ez annyit jelent, hogy legkorbban 10 nappal ein petesejtek leszvst Květen lehet kimutatni terhessget, de az ist bizonytalan. Az els hCG meghatrozs ltalban 10 nappal ein transzfert Květen clszer elvgezni, korbban nincs rtelme. Az embrik visszahelyezse egybknt nem jelenti azt, hogy azok sein ist fognak gyazdni, EZRT nem lesz mindenki Terheş. Mint mr RTAM nnek, munkavgzs nem befolysolja Krosan ein sikeressget.
dvzlettel s sok sikert kvnva: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

3 ves hzasok vagyunk, TBB Minze kt ve szeretnnk gyermeket. Frjemet 3 hnapja mtttk "Varikozele"-vel. Ein hrom hnapos ellenrz vizsglat szerint a hmivarsejtek 1% normlis alak, 99% -nl Alaki eltrs van, ein lelet szerint kicsi, kerek fej spermiumokrl van sz. Ein kezelorvos C s Vitamin E szedst javasolta. Krdseink ein kvetkezk: 1. Mennyiben befolysolja ez az Alaki eltrs ein megtermkenylst? Van-e ilyen spermakppel Esly ein teherbe essemre? 2. Ein vitaminok hatsra (?) Krank. az id mlsval szmthatunk-e javulsra ein sejtek formjval kapcsolatosan? 3. Frjem betegsge miatt az elmlt TBB Minze 2 v prblkozsai ellenre, van-e rtelme mg vrnunk s remnykedni ein termszetes Tonne trtn megtermkenylsben vagy krjnk rvidesen orvosi segtsget? Mennyi ideig legynk mg trelemmel?
Vlaszt ELRE ist ksznm P.M.E.

Az Esly ilyen rossz spermakppel minimlis ein spontn teherbeessre, s Ezen ein vitaminok szedse egszen biztosan nem Nebel vltoztani. Amennyiben az elvltozs tnyleg ennyire slyos, legnagyobb valsznsggel csak a lombikbbi lehet segtsg. Anh EZRT azt javaslom, hogy MINL elbb jelentkezzenek meddsgi centrumban.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

Szeretnm megkrdezni ntl, hogy mrt mondjk tbben ist, hogy az inszeminci 4-5 esetleg TBB prblkozs utn sikerlhet?"Taln" Ha mindent rendben tallnak mindkt flnl, idben preczen s pontosan "oda tesznek" mindent, akkor mgsem RTEM. Mi okozhatja, ha mgsem sikerl?

Amennyiben mindkt flnl minden rendben van, akkor egy spontn ciklusban ein teherbeess valsznsge kb.20%. rtelemszeren, ha valami gond van, — s emiatt vgzik az inszemincit — ein sikeres esetek SZMA nem haladhatja meg a spontn teherbeess valsznsgt, st! Ez termszetesen nem annyit jelent, hogy csak a 4.-5. sikerlhet, az, hogy Melyik sikerl Szerencse krdse. Ein sikeres esetek pedig csak ABBL kerlhetnek ki, ha mindent "idben preczen oda tesznek", Magyarul szakrtelem szksges.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

Ein krdsem ein kvetkez: Nem olyan rgen olyan Fura tapintsnak reztem ein baloldali hermet. Mintha sszetekeredett erek lennnek nha benne, ezenkvl, valahogy nincs annyira egyben Minze ein prja. Gyanakodhatok hererkra? Vagy milyen egyb betegsgeket vehetek szmtsba?
ELRE ksznm vlaszt, tisztelettel D. P.

Legnagyobb valsznsggel hier viszr tgulata van (un Varikozele), amely jindulat, de MINL elbb jelentkezzen urolgusnl kivizsglsra. dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

Prom betegsge nyomn felmerlt ein gyan, hogy esetleg Chlamidia-hordoz vagyok. Krdsem az, hogy ennek milyen tnetei vannak (merthogy n teljesen panaszmentes vagyok), valamint az, hogy miknt kaphat meg, s miknt gygythat (remlem, gygythat.).
Vlaszt ELRE ist ksznm tisztelettel: G. O.

Ein Chlamidia fertzs ​​az esetek tbbsgben semmifle panaszt nem okoz, esetleg folys lehet eine tnete. Ein korokz nemi Tonne terjed, TEHT, ha frjnek ilyen baktriuma van, akkor nnl ist minden bizonnyal kimutathat (ez nem jelenti termszetesen azt, hogy csak nemi Tonne lehet megkapni). Antibiotikumokkal knnyen kezelhet, ein prok egyeidej kezelse szksges, ein kezels vgn JaBB leoltsokkal ellenrzni Kell, hogy meggygyultak-e.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

29 ves n vagyok, TBB mint egy ve hagytam abba ein fogamzsgtl szedst. Menstrucim azta ist rendszertelen, ciklusaim hossza 28 s 65 nap kztt van. Tekintettel arra, hogy gyermeket szeretnk az orvosomhoz fordultam problmmmal. Egy hormonvizsglat trtnt, ennek eredmnye: (FSH: 4,5 mIU / ml; LH: 5,7mIU / ml; Prolactin: 10,2 ng / ml; Progesteron: 4,27ng / ml; Testosteron: 1,24 nmol / l — a. vizsglat egy elhzd ciklus vgn trtnt kb az 50. nap KRL). Az elmlt ciklusom Sorn hvelyi ultrahanggal kvettk ein peterst, amely nem Volt megfelel. Az orvosom javaslatra ein kvetkez ciklusban Bromocriptint s Clostibegytet szedek, valamint ein ciklus kzepn Menogon injekcit Kapok. Krdsem, hogy mi okozhatja ein peters elmaradst, valamint, hogy ein stimulci-e az egyetlen megolds ilyen esetben. Ein magam rszrl megbzom az orvosomban, azonban kicsit aggaszt, hogy nem tl agresszv-e Ez a kezels.
dvzlettel: B. A.

Ein kezels nem tl aggresszv, br nem teljesen RTEM ein ciklus kzepn ein Menogon hasznlatt, Choragonrl van sz s Taln flrertette. Ein kezels indokolt, Mert Peterse nincs, azt csak stimulcival lehet beindtani. Amivel nem rtek egyet: nincs kellkppen kivizsglva, ein problma mibenlte jobban megtlhet lenne ein ciklus elejn, optimlisan einem 3. napon levett vrmintbl, gy termszetesen nem tudok vlaszolni ein jogos krdsre, hogy mi okozza ein problmt.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

Nagyon ksznm vlaszt! Magamrl annyit RNK, hogy mindent rendben talltak petevezetkek tjrhatk st ein mhnylkahrtya majdnem 20 mm vastag, ein Arbeits eredmnyek ist nagyon jk, ein promnl gyszintn mindent rendben talltak semmilyen fertzsben nem szenvednk sem kromoszma Sem pedig vrcsoport sszefrhetetlensg sem merlt fel.Ezeket ein vizsglatokat azrt kellett megcsinltatnunk Mert 1999-ben 2 spontn vetlsen mentem keresztl amit a mai napig mg az orvos sem rt igazn. Die meisten príliš 28-n pont ez miatt elvgeztk az inszemincit ami eltt kaptam ezt ein tszrepeszt inyekcit ami ein 11-ik napon Volt, ezutn ein 13-ik napon vgeztk el az inszemincit nem tudom milyen sikerrel.Mg egy hetet vrnom Kell. n szerint az elmondottak alapjn mennyi eslyem van arra, hogy teherbe Essek?
Maradok tisztelettel! ICH.

Eslyek termszetesen vannak, s mg viszonylag jnak ist mondhatk. Megtlni azrt nem tudom, Mert nem tudom, hogy mia ein meddsg oka. AZT hiszem tovbb Kellene vizsglni. ein 20 mm-es nylkahrtya tl vastag, hormonzavarra (magas sztrogn szint) utalhat. "Az orvos nem rti vetlseinek okait" — Azt hiszem ezirnyban sem trtnt meg minden vizsglat. Volt mr hiszteroszkpija s laparoscopija pl.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

Kt hnappal ezeltt tudtam meg, hogy PCO-m van. Krdsem nem konkrtan Ezzel kapcsolatos, hisz Ezen eine honlapon gy rzem, mindent megtudtam, gibs eine betegsgemmel kapcsolatban egy laikus megtudhat. Ezton szeretnm megksznni, hogy ltezik ez a honlap, Mert ein ngygyszok — tapasztalatom szerint — nem nyjtanak Kell informcit ERRL ein betegsgrl. Krdsem TEHT az lenne, hogy kt hNAP vdekezs nlkli hzaslet utn fordulhatunk-e meddsgi kzponthoz, vagy csak egy v prblkozs utn kereshetnk fel ilyen intzmnyt. 4 hnappal ezeltt abbahagytam ein fogamzsgtl (Femoden) szedst, Mert gyermeket szeretnnk, de eine menstrucim 6 HTIg nem jelentkezett, csak Provera hatsra (ht napig 3×1). Ein ciklus 5-10. napjig 1×1 Clostilbegyt-et rt fel ein ngygyszom, s ein 10 s 13. napon hvelyi ultrahangvizsglatot vgzett. Mindkt vizsglaton PCO-t diagnosztizlt. Mikor rkrdeztem, hogy ez mit jelent, azt vlaszolta, hogy egyltaln nem kell megijedni tle, nyugodtan teherbe eshetek PCO miatt. AZT mondta, hogy nem hve annak, hogy rgtn hormonokkal "tmjem" magam, ein MTTI eljrsnak meg fleg nem. EZRT ein kvetkez ciklusra mr nem ist rt fel gygyszert, csak vrvtelre Kell elmennem. (Egybknt meisten ein ciklusom 48. napja van de vrzs megint nem jeletkezett. Teszt negatv.) Azt mondta, legyek nyugodt, Mert mindenfle gygyszer s segtsg nlkl heißt teherbe eshetek. Csak akkor tegynk valamit, ha egy v utn sem lesz baba, Mert csak akkor tekinthet meddnek. Szerinte fiatalok vagyunk mg, prblkozzunk csak. Ezzel nem egszen rtettnk egyet, hisz n 30 ves vagyok, frjem pedig 40. Doktor r vlaszaibl ist kiderl, hogy ein PCO miatt valban lehet gyermeknk, de nem kezels nlkl, hiszen az magtl meggygyulni nem tud. EZRT gondoltuk gy, hogy felkeresnk egy meddsgi kzpontot, Mert semmi garancia nincs arra, hogy ha orvost vltunk, Tudja, mit Kell tenni. (Ngygyszom egybknt 45 v krli adjunktus, EZRT bztunk ein szakrtelmben, de gy rezzk, ein meddsg kezelsben nem II a helyzet magaslatn.) Mikor felvetettk neki ein meddsgi kzpont gondolatt, azt mondta, gysem fogadnnak ott bennnket, Mert kt havi prblkozs utn mg NEM tekinthetnek meddnek. Ezt egy picit ktkedve fogadtuk. Krdsem TEHT csak annyi, hogy kt havi prblkozs utn ist fordulhatunk-e meddsgi kzponthoz, egy diagnzisunk hisz mr van. Vlaszt ELRE ist nagyon ksznm.
Tisztelettel: K.Cs-n

Orvosnak Abban igaza van, hogy 2 hNAP utn valban nem beszlhetnk meddsgrl s valban 1 v prblkozs utn indokolt ein kivizsgls. "Csak" egyvalamit nem TUD: nevzetesen azt, hogy ez olyanokra vonatkozik, akik ltzslag teljesen egszsgesek. Durva PLDA: ha valakinek nincs MHE, akkor ragaszkodni Kell az egy vhez ahhoz, hogy meg lehessen Mondani, hogy nem lehet gyereke? nnek nincs — legalbbis legtbbszr — Peterse, TEHT ugyangy jelen llapotban nincs eslye arra, hogy teherbeessen, mintha mhe nem lenne. TEHT igenis ki Kell vizsglni, igenis kezelni Kell mr meisten! Taln olyan orvost Kellene keresnie, aki tisztban van azzal, hogy ein foglakozsa annyit jelent, hogy ein beteget, ein betegsget gygytani Kell! Ez egybknt az orvosi hivats alapja s nem meddsgi szakrtelem krdse.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Kedves Doktor r!

Ein kvetkez krdssel fordulnk nhz.Janurban endometrizist llaptottak meg nlam eine Douglasie regben kb 4cmx1,5 cm-ESET. Mttileg nem lehetett eltvoltani az elhelyezkedse miatt. Fjdalmat nem okoz, viszont tavaly mjus ta ein menstruciim kztt ist Folyamatos, enyhe vrzsem van. (Die meisten ist). Ein laporaszkpia alkalmval petevezetkeim tjrhatsgt heißt vizsgltk, ez rendben Volt. Orvosom azt javasolta, prbljak meg spontn teherbe ESNI, ha nem megy 3 hNAP MLVA gygyszeres kezelst Kellene elkezdeni. (Addig nem prblkoztunk gyerekkel) Mlt hnapban megvizsglta ein petersemet, rendben Volt, ein progeszteron-szintem vltozsa azt mutatta, hogy tszrepeds ist van. azt javasolta prblkozzunk mg tovbb ein teherbe esssel. 31 ves vagyok s minen vgyam, hogy gyerekem lehessen. n szerint mi a legokosabb amit tehetek, hogy babnk legyen? Prblkozzunk tovbb, vagy kezdjnk bele mielbb az elejn ajnlott GNRH kezelsbe, VAGY menjnk el valamilyen alaposabb kivizsglsra? Szeretnk tisztn ltni s mindent megtenni ami ein mdomban ll.
Ksznettel s tisztelettel: Rn P. I.

Rendetlen vrzsnek nem az Endometriose az oka, ez a betegsg vrzstzavart nem okoz. Amennyiben mshol ist van endometriosisa s ez felttelezhet, akkor jelen llapotban ein teherbeess valsznsge minimlis, br lehetsges. Endometriosisa valban rossz helyen van, ltatlanban persze nem megtlhet, de ein GnRH kezelssel egyetrtek.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Annyi lenne csak a krdsem, hogy milyen MRET tlagosan ein tsz az ovulci eltt. Ein frjem ugyanis llatorvos s csinlt egy Ultrahangos vizsglatot, szerint amely eine bal oldali petefszken Kett, egyenknt 2 cm nagysg tsz van. (A ngygysz tancsra Clostibegyt-et szedtem.) Mennyi id lehet mg ovulcioig ilyen MRET tsz esetn.

Az Rett tsz mrete 18-22 mm, ezt Květen kb. 2 nap MLVA lesz spontn az ovulci. Ein Szomor az, hogy csak llatorvos frjt s nem ein ngygyszt rdekelte, hogy Hut-e ein Clostilbegyt!
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor Ur!

En tegnap RTAM este nnek levelet az esetleges vetls miatt (Hasi fjdalom, Scheunen folys)! Ma gebogen voltam ein klinikn s ein babnknak sajnos nem Volt szvhangja, az ultrahang kpen azt rja einem baba 16,6mm, TEHT mr eine 8-9 HTTL halott Volt? AZT mondtk az orvosok ha akarom azonnal megcsinljk ein mttet de ha akarom htfig vrhatok (persze ha nem jelentkezik ers fjdalom vagy vrzs) s akkor ein babt kivizsgljk mi Volt ein gond genetikai vizsglatokat ist vgeznek mivel n 0 RH neg az Apuka 0 RH poz. Rettenetesen sszetrtem Abban ein pillanatban mikor szrevettem Nincsen szvhang, de sikerlt megnyugtassanak az orvosok hogy jobb ha a baba aki nem egszsges inkbb hamarabb tvozik Minze, hogy nem teljesen egszsgesen szlessen meg. Ein krdsem az lenne hogy mennyi IDN Glocke tudunk frjemmel JRA prblkozni egy gyermekkel?

Pr hNAP MLVA nyugodtan lehet prblkozni teherbeesssel, de eltte TBB vizsglatot el Kellene vgezni ein vetls oknak tisztzsa cljbl. Krem, — csupn eine clszersg miatt — hogy krdseit kezel orvosnak tegye fel, Mert Minze tegnap ist RTAM, ilyen irny konkrt krdseinek megvlaszolsa csak vizsglatot Květen lehetsges, levlben nem minden tlhet meg.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

Mindkt petevezetkem el van zrdva, frjemmel nincs gond. Tl vagyok az els sikertelen IVF-en. Ezzel kapcsolatban lennnek krdseim. Kezelorvosomban szakmailag bzom teljesen, viszont tlterheltsge miatt nehzkes vele ein felmerl krdsekrl beszlni. s egy rendelben beszlgetni teljesen ms. Minimlis stimull gygyszereket kaptam (5 napig napi 2 serophen, 2 naponta 1-1 ampulla Menogon s Gonal-F) MGIS tlstimulltak. 34.000- es Östradiol hormonszintet produkltam, majd 2 Cetrotide injekci s 3 nap eltelte utn 17,000-es oestradion szinttel megtrtnt ein punkci. Ein punkciig, 3 napig kaptam fehrje infzit. 16 petesejtet tudtak leszvni, ebbl 10 termkenylt meg. 2 Pre-embriot kaptam vissza, FÜNF az ikerterhessg eslytl s az Ezzel jr hormonszinttel, ami ein hyperstimulci kvetkeztben ein s-vz hztarts felborulshoz vezetne. Ein Transzfer napjn reggel mr hemelkedsem Volt, s estre 38 Fokos lzam lett. Ein kezelorvosommal trtn Folyamatos kooperls eredmnyekppen mr msnap estre lement ein hmrskletem az augmentin antibiotikum hatsra. Ezt Květen tovbb szedtem 5 napig az augmentint, prednisolonbl 1,5-et naponta s 3×2 utrogestant. Ein transzfert kvet 8. napon mr reztem eine terhessg "jeleit" Feszl nagyon rzkeny Mellek, ein mellbimb krnykn kiszradt br, melygs, szkrekeds. De ez kb. 3 nap MLVA megsznt s ein 14. napon ist negatv tesztet produkltam. Abbahagytam az Utrogestan s ein Prednisolon szedst majd az ezt kvet 3. napon elkezdtem menstrulni. Ein menstrucis vrzs els "lketvel" szemmel lthat Volt — vlemnyem szerint — eine petezsk. Krdseim ein kvetkezk: 1. Lehetsges, hogy a lz ein punkci kvetkeztben lpett fel? 2. Ein terhessg ltalam rzett Djelei lehettek-e az Utrogestan-tl? Elindulhatott-e egyltaln ein megtapads? 3. Ein hyperstimulci nehezthette-e ein megtapadst? 4. Ha ennyire sok petesejt termeldik "silnyabb" minsgek- e? 5. kb. 3 ht MLVA fagyasztott pre-embrio visszahelyezs lesz, ha osztdkpess vlnak az olvads utn. Tudom-e valamivel befolysolni ein megtapadst? 6. Tudom, hogy eine fagyasztott pre-embrio megtapadsi eslyei kisebbek kb. 15-20%, de gy, hogy nem vagyok tlstimullva, eslyesebb-e ein megtapads? 7. Nem szedek Elevitet, szedjek-e? Folsav? Ein mhnylkahrtym kivl Volt orvosom szerint ein transzferkor.Elre ksznm vlaszt s engedje meg, hogy megksznjem munkjt, amivel sokunknak nyjt tmaszt mikor mr gy rezzk, hogy lehetetlen. Sok olyan fontos informcit kapunk, amit egy rendelben feszlten, idegesen nem tudunk "megszerezni".

Krdseire ein kvetkezket tudom vlaszolni. 1. Ein punkcikor baktriumokkal fertzdhet, de ez nagyon ritkn fordul el. A lz okt soha senki nem fogja tudni tisztzni. 2. Terhessgi tneteit valsznleg az Utrogestan okozta, szinte biztonsggal llthat, hogy nem Volt Terheş. 3. Ein hyperstimulci nem nehezti ein begyazdst, st ein slyos hyperstimulcik ein korai terhessgben szoktak kialakulni, miutn ein terhessgi hormon (hCG) tovbb stimullja ein petefszkeket. 4. Tl sok petesejt esetn termszetesen sok retlen ist lehet, ein silny kifejezs erre nem j sz. 5. Ein megtapadst n nem Tudja befolysolni semmivel. 6. megtapads nem FGG ssze eine stimulcival, ein nylkahrtya moinsgvel igen. Ez gygyszeresen befolysolhat. 7. Elevitet, Folsavat szedhet termszetesen, de Ezen vitaminoknak semmi kÜ nincs ein nylkahrtyhoz. Vgezetl: krdsei termszetesen logikusak s rthetek, hogy honnan fakadnak. Ezzel egytt sokkal clszerbb lenne MGIS kezel orvosnak feltenni, Mert szemlyes kontaktus alapjn biztosan knnyebb lenne elmagyarzni.
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

Ein felesgem nagyon Bzik az n tancsban, EZRT fordulok NHZ! A problmnk ein kvetkez: 3 vi sikertelen prblkozs utn fordultunk egy meddsggel foglalkoz intzethez. Ein httrrl szerintem annyit rdemes tudni, hogy ein felesgemnek PCO szindrmja van. Az els prblkozs egy hormonkezelses stimulcit kvet inszeminci Volt. Ein stimulci olyan "sikeres" lett, hogy mr ein nyolcadik napon megfelel MRET tszk keletkeztek. Ein hormoninjekci mellkhatsait tnzve prom rkrdezett ein kezelorvosra, hogy nem trtnt-e hiperstimulci, az orvos azonban elhrtotta ein krdst. Az inszemincit kvet kt ht MLVA, ein vrvtel eltti napon felesgemet mentvel kellett krhzba szlltani, olyan alhasi fjdalmai voltak. gy utlag utnaolvasva ein hiperstimulci gyakorlatilag valamennyi tnett produklta: Al-Hasa ersen megpuffadt, fokozatosan egyre jobban fjt neki, ein lgzs egyre nehezre esett, egy HTIg szdelgett, m ezt ein felrt tovbbi hormonkezelsnek tulajdontottuk. Tegnap jjel ein grcsrohamt Květen kt krhzat ist megjrt, mindkt helyen ultrahanggal kimutattk, hogy a kt petefszek klmnyire dagadt, benne szmtalan risi tszvel. Az els helyen laparoszkpit javasolt az gyeletes orvos, m tovbbkldte egy msiK krhzba, ahol Ezzel ellenttben minden kezels nlkl 5-6 napi fekvst javasoltak Folyamatos megfigyels mellett, mondvn hogy ez magtl teljesen elmlik. Ein dntst megknnytend felhvtuk ein meddsgi intzetben ein kezelorvosunkat, aki miutn ein szbeli beszmolmra megllaptotta, hogy felesgem 95% -os bizonyossggal Terheş (az elz napi gyorsteszt negatv Volt) ein MTTI beavatkozstl szintn elzrkzott, m azt kzlte, hogy ez magtl nem Nebel elmlni, gygyszeres kezelsre, infzira van szksg. Ein krhzban attL einer krsnktl, hogy ein meddsgi intzet orvosa ist megvizsglja felesgemet, bizalmatlansgra hivatkozva hevesen elzrkztak. Krem Doktor r, segtsen eligazodni Ebben helyzetben, ahol hrom orvos, hrom ngygysz (!) Hrom ELTR kezelst javasol.
Vlaszt ELRE ist ksznm: S. T.

MTT Laparoskopie nem jn szba s nem ist szabadna vgezni, csak Abban az esetben, ha ein petefszkek MAGUK KRL megtekerednek. Ein hiperstimulcit tnyleg infusioval Kell kezelni s slyos esetben krhzi bentfekvs szksges. Ilyen ksi jelentkezse ein hyperstimulcinak tnyleg terhessg esetn szokott elfordulni, azonban ennek ellentmond ein negatv teszt. Taln clszer lenne ezt megismtelni. J lenne, ha e krkphez rt kezekbe kerlne ein felesge!
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor r!

Az NHZ fordulk kzt valsznleg szerencssnek szmtok, hiszen 33 Vesen van mr kt kisfiam. Csakhogy szeretnnk mg gyermekeket (szvnk szerint kettt), s tudom, hogy nlam nem minden mkdik tkletesen. Sosem menstrultam rendszeresen (35-42 napos ciklusaim voltak / vannak, nha Scheunen vrzssel), de ez sokig nem aggasztott, Mert desanym, akire alkatilag ist hasonltok (kicsi Mellek, szrs vgtagok, viszonylag vkony Test) hrom gyermeket szlt szk ktvente, spontn fogamzssal . 23-28 ves korom kzt szedtem ein Cilest fogamzsgtlt, aminek abbahagysa utn mg ritkbban (2-3 havonta) vreztem. Az SZTK-s orvos ein fl v alatt, mg hozz jrtam, hrom hvelyi ultrahangot csinltatott, illetve egyszer Norcolutot rt fl (hatsos Volt). Mivel azonban ein kezels szerinte ABBL llt volna, hogy hzzak (167 Zenti vagyok s 56 kil), mshoz fordultam (ekkor mr TBB, mint egy ve nem eine tablettt szedtem). Ein Csaldtervezsi Intzet ngygysza az Ultrahangos kpek (elhangzott PCO kifejezs ist, minden magyarzat nlkl) s az bredsi grbm alapjn serophene tablettt rt fl, ein menzesz 3. napjtl 5 napig napi egyet, s ein 14. napon Ultrahangos ellenrzs utn tszrepeszt injekcit kaptam. Ez az eljrs ein msodik hnapban sikeres terhessget eredmnyezett (a frjemet ist megvizsgltk, neki kivl rtkei voltak), 2001. tavaszn megszletett az els kisfiunk. Majd az elvlasztsa utn (a 13. hnapban) spontn teherbe estem, s 2003 februrjban megszletett ein msodik gyermeknk, Aki höchstens 15 hnapos s die meisten vlasztom el. Herr 11 hnapos MLT mikor menstrulni kezdtem, tovbbra ist 36-37 naposak ein ciklusaim (mrem az bredsi ht) s br Dezember ta nem vdekeznk, nem estem mg teherbe. Igaz, ein tlen mg Sokat szopott ein baba esten ist lehet pr Csepp tejet eine mellembl prselni, br Hetek ta nem indult ein tejlead Reflex szopskor Sem sein. Flttelezem, az intzet orvosa a mr jl bevlt stimulcihoz fordul ISMT, ha pr hNAP alatt nem esek teherbe spontn mdon. AZT szeretnm tudni, n szerint az elzmnyek ismeretben meddig rdemes spontn prblkoznunk, illetve lehet-e szksgem brmilyen rszletes kivizsglsra (soha nem mrtek hormonszintet nlam). HNY hnapig szabad stimullni ein peterst ein fent lert mdszerrel? Ein fentiek alapjn vajon mi lehet ein problmm? "Csak" szerencsnk Volt, hogy kt gyermeknk ist van, vagy valban olyan kis hormonlis zavarom van, amit teljesen kielgten lehet gy orvosolni (legalbbis ein kvnt terhessgek elrse cljbl)?
Vlaszt ELRE ist ksznm Sz. M.

n tnyleg szerencss, miutn gyakorlatilag kivizsgls s diagnzis nlkl ktszer ist megolddott ein problmja. Ez szerint hatott ein gygyszer, gyhogy termszetesen nincs akadlya annak, hogy jbl gy prblkozzanak, termszetesen ugyanolyan j esllyel, Minze eddig. Ein dologban nincs problma, csak nem elegns!
dvzlettel: Dr.Trk Attila

Tisztelt Doktor Úr!

El ször köszönetet szeretnék Mondani az Önök honlapjának, hiszen nagyon sok okos dolgot innen tudtam meg.
2004.04.26.-án Volt ein petesejt leszívásom, amikor ist 6 dB / 10mm-es / petesejtet nyertek. / Nálunk az ICSI módszerrel próbálkoztak, mivel ein férjem spermaképe nagyon rossz./MáSnap Mondták, dagegen hogy einen Hut petesejtnél sikeres Volt ein megterméKenyítés, és szabályosan elkezdtek osztódni. Ein visszaültetésre 04.30.-án került sor, ekkor 3 db blastocystat ültettek vissza. Én kérdeztem, hogy mi történt a másik 3-mal, ekkor einen Doktor azt mondta, hogy degeneráció lépett fel eine másik 3 Blastozysteánál. Ez, hogy lehet, dagegen hiszen eine 6 szabályosan kezdett el osztódni? Akkor ez azt jelenti, hogy lehet, hogy sein,ültetett embriók ist betegek? Nagyon megijedtem! /én 30 éves vagyok, ein férjem 37./
A seinültetést köTierarzt 11.napon megcsináLTAM eine terhességi tesztet,és pozitív lett. / Folyamatosan szednem Kell: Fólsav 2 * 1, Prednisolon reggel fél-este 1 Tabl. Kálium két naponta 1, Duphaston napi 2 * 1, és Utrogestan napi 3 * 2 /. Nagyon megörüLtem eine pozitív tesztnek. Úgy gondoltam, hogy a 3. hézehn már megyek dolgozni / 2 hete itthon vagyok /. Én zész nap autóVerbot ülök, üzletköt vagyok. Ön szerint nyugodtan mehetek dolgozni, VAGY einen Tierarzt NAGYélés Kockázata amiatt, hogy zBész nap autóval jövök-megyek. Nem szeretnék Kockáztatni. Van valami javaslata, hogy mit Egyek, vagy tegyek, hogy ein Tierarztélés ne következzen sein? A fent leirt gyógyszereket meddig Kell szedni?
Köszönöm, hogy meghallgatott! VáROM mit einer válaszát!
Üdvözlettel: K. M.

Ein balastociszta tenyésztés nehéz, bármikor el fordulhat, hogy ein hosszú tenyésztési id alatt az embriók elpusztulnak. Ugyanez persze MEGTörtéNHEt ein visszahelyezést köTierarzt en ist, Ez a magyarázata annak, hogy nem minden beavatkozás Sikerül. Károsodott embrió nem Fejl dik tovább, ez az un. minden, vagy semmi törvéNye, tehát Fejl dési rendellenességt l nem kell tartani.
Ein Tierarztélés Kockázata IVF-et köTierarzt en kétszer Nagyobb, Minze Normál terhesség ESETén. Eine Torteós pihenés nem javítja az esélyeket, azonban Tauge ltesse meg magát. Eine Fenti gyógyszerek használata ein terhesség 12. hetéig indokolt. Azonban azt meg kell jegyeznem, hogy f Bein Ebben az id szakban fokozott ellen rzésre szorulna és szakember általi gondozásra. Nem saját magának Kellene kitaláLNI, hogy Terheş-e és hogy, Hogyan tovább és f Bein nem levéLben! Ez persze nem az Ön Hibája!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Szeretném megkérdezni önt l, hogy mit nevezünk álterhességnek és kiknél jelentkezhet ilyen? és egyáltalán mit l van?
Maradok tisztelettel! ICH.

Álterhesség egy pszichológiai betegség, mely annyit jelent, hogy terhesség nélkül valaki eine terhesség minden tüNetzét érzékeli. általáVerbot er s gyermek utáni vágy ESETén szokott jelentkezni.
Szeretném tájékoztatni, hogy eine Website nem Chat rovat ez, azért jött létre, hogy olyan embereknek segítsen, akiknek valódi problémáik vannak és arra máShol nem tudnak segítséerhalten kapni. ezért tisztelettel kérem j v ben talán más fóromun próbáljon érdekl déSeire választ kapni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A férjem ondójáVerbot id nként zselés darabok taláLHATóak, nem teljesen Folyékony áLLAGú. Jelent-e ez valamilyen rendellenessébekommen?
Tisztelettel: S.

Csak az ondó vizsgálata alapján lehetne válaszolni arra, hogy ez kóros-e, nem Filzétlenül Kell, hogy az legyen.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

A véleményét szeretném kéRNI. Kb. 3 éve szeretnénk kisbabát. Ein napokban derült ki, hogy PCO-m van. S mivel évente 2-3-szor van menstruációm, am meisten az
orvosom Norcolut tablettát javasolt 10 napig. Majd 5 nap szünet után Diane 35 tablettát írt fel 3 hónapig. Valamint eine HSG vizsgálatot szeretné még ein Kett között elvégezni.A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ez jó módszer-e? vagy esetleg Ön mást javasolna? VáRHATó-e ein Diane szedése után, hogy megindul ein petefészek Normális mük dése? El re köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: A. K.

Amennyiben Terheş szeretne lenni, ein leírt kezeléssel semmilyen körülméNyék között nem értek egyet. A Diane 35 fogamzásgátló, Ein PCO-nak valóVerbot gyógyszere, ha nem akarna Terheş lenni. Igy azonban olyan gyógyszeres kezelésre lenne szükség, mely arra hivatott, hogy rendez djön eine petefészek Hibás m ködése. Az Ön által leírt kezelési séma csak úJaBB elvesztegetett id t jelent. Medd séGhez jobban ért n gyógyászt Kellene keresnie, vagy méginkább: MEDD ségi központban Kellene jelentkeznie.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Második lombiknál tartok, 8 nappal ein Transzfer után. Mindkét punkció hasonló eredménnyel zárult. Az els nél 3 tüsz b l 1 sejt, a másodiknál 5 tüsz b l ist egy sejt lett. Mi lehet az oka? Z.BésZSéGügyileg rendben vagyok, a köTelez vizsgáLatok negatívak. Vérvizsgálat ein ciklus 2. napján: FSH 7,9 LH 6,5 hPRL 344 Progeszteron 3,1 Ösztradiol 475 Tesztoszteron 3,0
miért van az, hogy nem REAGálok eine hormonkezelésre? Beimüsz im kevesek és lassan növekszenek kb 14-18-Asok. A második stimunál 4×1 ml Decapeptyl-t. két napig csak Gonal-F-et 2 Ampere. majd 9 napig 1 Gonal-F és 2 Menogon. Úgy tudom ez elég nagy dózis és még sincs kimagasló eredméNye. mi tév legyek, mi ein megoldás? Esetleg van valami kivizsgálás erre?
El re köszönöm: G.

Ein konkrétumok ismerete nélkül sajnos nem tudok válaszolni kérdéSeire. Egyébként az injekciók dózisa Tinteább alacsony Volt, semmint magas. Valószín Bein lehet ennél jobb stimulációt végezni, ez azonban Begriffészetesen nem biztos.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Budapestre jáRunk a férjemmel egy Medd ségi Központba.A férjemnél minden rendben van, nekem magas Prolaktin szint miatt Bromocriptint Kell szednem.A Prolaktin szintem egy pár hónap után rendez dött, pete éréSem ist van ezt ultrahang vizsgálattal nézték meg.Az orvosom inszeminációt javasolt a következ ciklusban. Az orvos azt mondta, hogy (ha jól értettem) a vérzés 2. vagy 3. napján ultrahang vizsgálatot fognak CSINáLNI és elkezdik ein stimulálást.De nekem AZ problémám, hogy ein vérzésem ein ciklus 25.napjától kb.3 napig Scheuneás Folyásom van és ein 28.napjáNJön meg rendesen így 8 napig säuerlich ein vérzéSem.Így nem tudom, hogy ein stimulálás miatt honnan számoljam 2. vagy 3. napot, Mert úgy tudom, hogy az fontos mikor adják az els adag injekciót.Kérdeztem az orvosomat Ezzel kapcsolatban, de nem mondott semmi konkrétumot. Szeretném válaszát kéRNI, hogy: 1.miért Kell ultrahang vizsgálat ein menstruáció alatt astimuláció el tt? 2.honnan számoljam ein Menses els napját? 3.mi okozhatja ein rendellenesnek t n Scheuneás Folyást? Ez még Normális?
Válaszát el re köszönöm: Vné. N. E.

Ein stimuláció megkezdése el tt azért Kell ultrahang, hogy megállapíTsuk, hogy nincs-e egy Zysteája, vagy valami más, ami zavarná ein stimulációt. A 2. vagy 3. Nickerchen ein rendes vérzést l, tehát nem eine Scheuneás Folyástól számítandó. Ein harmadik kérdésére nem tudok válaszolni, Mert arra csak egy szervi, illetve hormonális kivizsgálás után lehetne válaszolni, ez pedig úgy t nik, hogy nem történt meg, Minze ahogy einer MEDD ség oka ist ideáig tisztázatlan. Ez alapján megkérdéjöezhet&# 337 ;, hogy valóVerbot "Medd ségi Központba" járnak-e: Jelen állapotban az inszeminációt ist indokolatlannak tartom, Tinteább egy diagnózisra lenne szükséG!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Remélem, hogy nem zavarom úJaBB levelemmel, de az el z vel ist rengeteget segített. Pár hónapja íRTAM Önnek egy levelet melyben leíRTAM, hogy már van egy háRom éves kislányom (spontán, csak az emelkedett Prolaktin szint miatt szedtem Parlodelt) és die meisten kis testvért szeretnénk. Nekem PCO szindromám van, és az LH / FSH arány nem Volt tökéletes az LH rovására (úgy emlékszem 5,3 / 7,8), eine férjemmel minden rendben, ein sperma száma egy kicsit alacsonyabb Volt, de az orvosunk szerint ez lehetett báRMIT l pl. meleg fürd vagy egy kevés alkohol elöz este stb. (Viszont nem kontrolálták ?!). Három hónapja járok hormonkezelésre (egy hóNickerchen "programozott házaséLassen"két alkalommal inseminacio,) de eddig nem Volt sikeres. Minden alkalommal eine menstruáció második napjától két naponta jáRTAM injekcióra (Merionalt vagy Fostimont kaptam) és ein serophene tablettát 2×1 dbot öt napig, a tüszök mindig széStift megnöttek mindkét petefészekben, átlagosan 2-3 db 17-22 mmig, Majd ein 14-15 napon Choragon injekció 10000 vagy 15000 ml és az inseminació után Utrogestan hüvelykúp krank. Duphaston tabletta. Die meisten egy hónapot kihagytunk és épPEN eine mensesemet váRom. Kérdéseim a következ k: 1 / már eine kezelések alatt ist éreztem, de Ebben kihagyott egy hónapban jöTtem rá IGAZán hogy lelkileg nagyon megviseltek a két naponta történ injekciók (mióta az eszemet tudom pszihésen félek az injekcióktól) és az Ezzel járó áÅlandó bejárások eine MEDD ségi központba. Ein kislányom elött Costilbegytet kaptam. Az injekciókon kív l van esetleg tablettás lehet ség erre ein hormonproblémára? 2 / Már eine kislányom el tt történt hormonkezelést l ist felszedtem jó néhány kilót — ami aztán eine szülés után széStift lement — és die meisten úJRA rakóDnaK rám a kilók. Ebben kihagyott egy hónapban probálkoztam mindenféle (koráBBAN Hutásos) diétával krank. Kauzókurával — Begriffészetesen ésszel — de egy dekát nem Sikerült leadnom. mit tehetnék, hogy EZT eine hízási folyamatot leállítsam és esetleg leadják néhány kilót? Úgy tudom a túlsúly — ami még talán nem áll Fenn (172cm / 78 kg), de Engem már die meisten ist Zavar — ein sikeres teherbeesés esélyét ist csökkenti. 3 / Ha megjön eine mensesem (ami késik három napja, de eine terhességi teszt negatív) jelentkeznem kéne az úJaBB hormonkezelésre az inseminációHoz de Felmerült hogy ezt a hónapot ist ki Kell hagynunk (a váRHATó insemináció éAnh egybeesne egy elutazásunkkal amit nem IGAZán tudunk lemondani). Befolyásolja e az insemináció sikeresséGét ha nem folyamatosan történik ein hormonkezelés hanem kihagyásokkal? Fontos e a folyamatosság hónapról hóNaPra vagy lehet-e ein kezeléseket kihagyásokkal CSINáLNI? 4 / Ha mégint kihagyunk egy hónapot van e értelme eine menstruáció harmadik napján egy hormonszintet nézetni hogy meisten milyen az LH / FSH arány vagy az el z hormonkezelések még kihatáSSAL vannak? 5 / Lehet e probléma hogy a férjem spermaszáma egy kicsit alacsonyabb Volt? Nem Kellene ezt kontroláLNI? 6 / Én az Elevit tablettát szedem napi 1x. Elegend folsavat krank. vitaminT tartalmaz ez? 7 / És az utolsó de számomra nagyon fontos kérdés: az inseminációk után áÅlandó lelkiismeretfurdaláSSAL küzdök hogy mit szabad és mit nem. Van aki azt mondja csak FEKüDjek felpolcolt Fenékkel Mert Ezzel segítek eine LEGTöBBET, van aki azt hogy csak foglaljam el magam és gondoljak Minnél kevesebbet arra hogy mi lesz. Ha fekszem Zavar hogy nem tudok ein kislányommal foglalkozni, nem emelem fel amikor szeretné, Nem megyek vele játszótérre stb. ha teszem ein dolgomat aggodok nem kéne e töBBET pihennem, nem csökkentem e az esélyeket. Az orvosom felírt Seduxent hogy Rechtsább éjszaka tudjak nyugodtan aludni, de nem vagyok IGAZán híhabe eine nyugtatóknak. Önnek mi a véleméNye, mit szabad és mit tilos (emelés, sétálás, kirándulás, Takarítás stb.)?
Válaszait és segítséGét el re ist nagyon köszönöMeter Egy vívódó anyuka.

KérdéSeire a következ ket tudiom válaszolni. 1. Az injekciók szükséGESSéGének megítélése kezel orvosára tartozik, tehát csak t le Tudja megkérdezni, hogy erre szükség van-e és miért. Én az alkalmazott sémával nem értek egyet, miután Ezen injekciók Felezési IDEJE eine szervezetben 10 óra, a másnaponta történ Anzeigeást értelmetlennek tartom. Amennyiben szükség van rá, Naponta Kellene kapnia. szájon keresztül szedhet készítmény ein Clostilbegyten kivül Nincsen. 2. Ein PCO szindrómára jellegzetes ein Testsúly növekedése, ez ein hormonzavar következméNye és csak diétával tartható egyensúlyban. 3. Ein kezelések nem fontos, hogy minden hónapban történjenek, s t, ha egy ciklusban több tüsz ist Fejl dött ajánlatos eine kihagyás. 4. LH / szintjeit FSH eine hormonkezelés nem, CSAK ein betegsége befolyásolja. Tehát van értelme úJaBB vizsgálat elvégzésének. 5. Férje spermaszámát Begrifféászetesen kontrolláLNI Kellene, Minze ahogy már eddig ist meg kellett volna ezt tenni. 6. Az Elevit elegend folsavat tartalmaz. 7. Inszemináció után semmiféle korláTOZásra nincs szükség, mindent szabad CSINáLNI, amit jól esik. Az az orvos aki fekvést javasol, vajmi keveset tud ein megterméKenyítés, fogamzás, seinágyazódás, korai terhesség biológiájáról. Begriffészetesen nyugtatóra sincs szükséG.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt DOKTOR UR!

HáRom éVVEL ezel tt (19 éVesen) egy reggelre Hatalmas b r alatti Pattanások jelentek meg az arcomon és a hátamon. Mivel a b röm száraz, el tte nem Volt ilyen jelleg problémáMeter Ez a "Pattanások" nagyon lassan gyógyultak és még mindig meglátszik eine helyük. Akkor jelentek meg legközelebb, amikor ismét valamilyen alkoholos italt fogyasztottam-minimális mennyiséDEDE! Ein probléma akkor kezd dött, amikor már kisebb adag édesség után kijöttek rajtam. Jelenleg az arcom két oldala tele van piros heggel, ein homlokom és az állam teljesen tiszta. Ein gyógyászom Microgynon-t IRT fel, amitól a hátam azonnal rendbejött, de az ARCB römön nem segitett. Elmentem allergiatesztre, az orvos szerint az allergia okozója a cukor. Lehetséges ez? Amióta kevesebb cukrot fogyasztok, Ulmeúltak eine Pattanásaim, de eine az arcom még mindig piros és más tipusú Pattanások jelentek meg rajta. A b rgyógyász Roaccutan tablettát javasolt, kb egy hónapja szedem, de még nem tapasztaltam változást. AZT hallottam, hogy MEDD séerhalten okozhat. Igaz ez? Egy orvos Ismer söm szerint hormonális eredet ein problémáMeter Már bejelentkeztem egy endokrinológushoz. AZT szeretném tudni, hogy egy korombeli n nél mi válthatja ki, hogy felboruljon einem hormonháztartása? Ha valamilyen hormon tartalmú gyógyszert Kell majd szednem, milyen MelléKhatáSokra számithatok? Édesanyám mindkét n vére MEDD séDEDE szenved. Jelent ez valamit? Van még egy félelmem: Hajhullásra és alhasi fájdalomra ist panaszkodtam eine n gyógyászomnak, de mindent rendben talált. Összesen egy partnerem Volt, de mivel öt év alatt többször féLRELépett, Elchépzelhet nek tartom, hogy elkaptam t le valamit. Lehet ez valamilyen nemi úTonne terjed betegség következméNye?
Válaszát el re köszönöm! Tisztelettel: J. I.

Panaszai hormonális eredete nem valószín síthet&# 337 ;. Egyébként ein hormonháztartás felborulására vonatkozó kérdésére nem lehet válaszolni, mivel azt soha nem lehet tudni, hogy miért "borul fel". KróNikus fert zés okozhat b rtüneteket, de ennek megítélése ugyancsak nem lehetséges levéLben. Ein MEDD séG értelemszer en nem örökölhet&# 337 ;, tehát semmi jelent sége nincs annak, hogy családjáVerbot Volt ilyen ESET.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Az els Mesterséges megterméKenyítéSemb l (ICSI Volt) léTreJött terhességnél a 10 hézehn UH-val megállapították, hogy eine baba elhalt, és már a 9. hézehn. Ein terhessébekommen m szeresen befejezték. Kérdéseim a következ k lennének: 1. Történhetett-e ez a -általam "er Snek" ítélt — kézi vizsgálat miatt, melyet ein 9 hézehn végzett eine n gyógyász (UH akkor nem Volt)? 2. Elég csak 3 ciklust kivárni a következ próbálkozásig, Minze annak, akinek sikertelen Volt sein,ültetése Mert az embrió meg sem tapadt? 3. férjemnek még Azels tt, hogy elkezdtünk eine MEDD ségi centrumba jáRNI, az Andrológián Spermaából végeztek genetikai vizsgálatot — én hol CSINáltathatnék ilyet vérb l? 4. Minden, Mesterséges megterméKenyítéssel foglalkozó intézetben Standard vizsgálat sein,ültetés el tt a méHenne belüli elhalást okozó kórokozók sz rése? Nálam vettek ugyan kenetet ráksz rés céljából, de nem említették, hogy külön ezekre ist megvizsgálták volna. 5. Egy külföldi dokumentumfilmben láTTAM, hogy -elnézést ein nagyon laikus leírásért, remélem azért Ön érteni fogja — minden párnál minden egyes seinültetés el tt einer megterméKenyített petesejteket Oly módon vizsgálták, hogy egy monitoron ellen rizték azok kromoszomális szerkezetét (a monitoron piros és sáRGA "pontokként" jelentek meg a kromoszómák, melyek száma ha nem stimmelt, rendellenesséerhalten jelentett és ezeket ein petesejteket nem ültették vissza). Az intézetben, ahová jáRunk, kérdésemre azt felelték, hogy ilyen vizsgálatot nem végeznek, CSAK eine családban el forduló genetikat betegségekre célzottan tudják vizsgáLNI az embriókat. Van-e Magyarországon olyan intézet, ahol rutinszer en véGzik az el bb említett kromoszómavizsgálatot? Ha nem. annak mi az oka, hiszen így sok vetélést meg lehetne el zni, nem? 6. Tudna ajánlani magyar nyelv&# 369 ;, laikusoknak (Mesterséges megterméKenyítésben részt VEV pároknak) szóló könyvet, ami az eljárásról és ein lombikterhesséGR l szól (Bencsi A. "Várva várt babák c. köNYVén kívül)?
Válaszát el re ist nagyon széStift köszönöm!

KérdéSeire a következ kben válaszolok. 1. Ein legdurvább vizsgálat következtében sem halhat el einen magzat. 2. Az elírt 3 hónapnál hosszabb kivárásnak értelme Nincsen. 3. Az országban számos genetikai központ m ködik, ezekben van lehet ség genetikai vizsgálat elvégzéséRe. Lakóhelye ismerete nélkül konkrét közponot nem tudok megnevezni. 4. Vannak köTelez en elírt sz r vizsgáLatok, ezeken felül minden központ Maga döNTI el, hogy milyen vizsgálatot végez. Egyébként nem ismeretes olyan baktérium, mely öNMAGáVerbot einer magzat méhenbelüli elhalását eredményezné, másrészt semmi biztosíték nincs ARRA néZVE Sem, hogy LEVételt köTierarzt en ein beavatkozás elvégzéséig, — mely heteket jelent -, nem fert z DHET bármilyen baktériummal. Tehát sok értelme az ilyen vizsgálatoknak Nincsen. 5. Helyes tájékoztatást kaptak: sem Magyarországon, sehol sem ein világban az Ön által leírt vizsgálatokat rutinszer en nem véGzik. Az ist IGAZ, hogy csak célzottan lehet bizonyos örökl d betegségeket vizsgáLNI. Tehát ez csak akkor indokolt, ha az apa, vagy Anya valamilyen öröklöd betegséDEDE szenved, vagy annak ismert hordozója. Egyébként a módszer nagyon gyorsan Fejl dik, de rutinszer elterjedése csak évek múltán váRHATó. 6. Laikusoknak szól: Gabriele Grünebaum: Gyereket akarok cím könyve.Kérdései Begriffészetesen érthet ek, de azt hiszem rossz irányban járnak gondolatai. Kicsi ein valószín sége, hogy vetélését meglév genetikai probléma okozta volna.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Kedves Doktor Úr,

számomra egy fontos kérdés el tt állok, ezért fordulok Önhöz segítséGért.

A párommal 31 évesek vagyunk, 4 éve szeretnénk kisbabát.

Ebbe l 4 évb l majd 3 éTierarzt eine spontanitásnak szenteltünk, amit utóLag Begriffészetesen már nagyon MEGBántunk.Medd ségi központba ez év FebruárjáVerbot kerültünk el ször, ahol Február véGén meg történt az els inszeminációnk, s azóta még Kett&# 337 ;. Sajnos jelenleg 3 sikertelen inszemináción vagyunk eddig túl.

Ein korábbi vizsgálataim eredméNye PCO szindróma Volt, gibs eine n gyógyászom állapított meg vérvéTELB l és uh-ból. Clostilbegytet közel 1 éVig, de fél év szüNettel szedtem. Az inszemináció alkalmával viszont már Serophnene-t kaptam, majd t sz repeszt t (Choragont), s véGül Duphastont. Geist eine clostira, dagegen eine serophonra jól REAGáLTAM, Volt több t sz m ist nem egyszer t lük.

Ein bavatkozáSokat köTierarzt en minden esetben NAPTári pontossággal sajnos megjött einer mestruációm, melyet pár nappal el tte már éreztem, így életemben sajnos még odáig sem jutottam el, hogy terhességi tesztet CSINáljak.

Egyébként 28 napos ciklusaim vannak és 13 éves korom óta menstruálok, mely azóta ist jelent s görcsökkel jár. Ezeknek ein fájdalmaknak senki nem tulajdonított soha jelent séget, ellenben én az id múlásával egyre töBBET. Szinte mindig azt a választ kaptam, hogy ha mad szülök Ulmeúlik. Csak éAnh ez eine szüés nem akar már jó ideje bekövetkezni, így olyan mint egy ördögi kör.

A kérdésem a következ lenne.

Az Ulmeúlt hónapban elmentem egy 4D-s uh-ra, ahol az orvos endometriózisra gyanakodott. persze biztosat sem mondott. Diagnózisa alapján folyadék van mindkét WanneáVerbot. AZT mondta, hogy Terheş lehetek emellet ist, akár spontán, akár inszemináció útján, de azért kisebbek így az esélyeink, ezért laparoszkóPiát javasolt.

Ett l ein viszgáLattól én nagyon félek, soha nem voltam még kórházban. Ein lombik programot viszont állítóLag nem befolyásolja Ez a betegséG. Igaz ez?

Kérdésem ein fentiekkel kapcsolatos lenne. Ön mit javasolna? CSINáltassam meg a laparoszkóPiát vagy fussunk neki egy lombiknak?

2003. augusztusáVerbot einer HSG vizsgálat eredméNye átjráHutósábekam igazolt mindkét oldalon.

Létezik, hoyg azóta alakult ki nálam VMI elváltozás, vagy az évek óta meglév HAsFájásom Ezzel van összefüggésben?

KIVáncsian várom válaszát és el re köszönöm a segítséGét.

Panaszai alapján az Endometriose lehet sége komolyan Felmerül. Ennek ein betegségnek eine diagnózisának felállításához az ultrahang nem elegend&# 337 ;, — ennek alapján legfeljebb gyanú merül fel -, Laparoskopie szükséges, Ezen belül szövettani vizsgálat céljából mintavétel. Ein betegség gyógyítása lehetséges, tehát a gyógyítást köTierarzt en spontán terhesség lehetséges. Tehát Önnél jelenleg semmikéAnh nem ajánlható ein lombikbébi eljárás, hiszen nincs kivizsgáLVA, nem ismert ein MEDD ség oka, illetve olyan betegség gyanúja merült fel, mely meggyógyídassó. Ez Abban az esetben heißt IGAZ, Minze ahogy Ön írta, hogy az Endometriose nem csökkenti eine lombikbébi beavatkozás sikeresséGét. Tehát Laparoskopie szükséges!

Tisztelt Szerkeszt ség, Doktor Úr!

Abban szeretném, ha lehet sürg sen eine segítséGüket kéRNI, amennyiben tudnak segíteni: 10 hetes Terheş vagyok, eine terhesség az 5. hézehn derült ki, viszont eine 4 hézehn (NEM tudtam, hogy Terheş vagyok) elmentem tüd sz résre. Ilyenkor mi a helyzet? AZT hallottam ilyen esetekben elveszik az orvosok ein gyereket. Tényleg IGAZ? Ha nem tudnak segíteni kihezez forduljak? Kérem pár napon belül írják meg nekem.
Nagyon köszönöm, tisztelettel T. Zs.

Szabadságom miatt sajnos csak meisten tudok válaszolni Ebeneére, valószín Bein már kés n. Egyébként kérdésére nem lehet pár szóVerbot válaszolni, legcélszer bb lenne genetikai tanáCSADóVerbot jelentkeznie, és ott személyesen érdekl DNI eine Kockázatokról. Ein terhesség megtartása ESETén Begriffészetesen van lehet ség több olyan vizsgáLatra, mely annak eldöntésére hivatott, hogy ein magzat zBészéges-e.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dokor ur!

30 éves vagyok, két hete Volt egy Konizációs mütétem, mellyel eltávolitottak egy 1,7 x 1,5 x 0,5 cm-es darabot eine méhszajbol. ElöTTE ein rákszürési eredményeim (2004 Januar) P3, CIN1 Volt, majd márciusban P3 CIN2 (ez mar szovettan Volt, Lengyelorszagban elvegezve). Ez Utan ein lengyel orvosom uGy döntött, hogy megoperál (2004 május 4.). Egy hete megkaptam a végleles szövettani eredményeket és egy nagy kiterejedésü gyulladást, cervicitis ET Endocervicitis Chronica ET purulenta-t mutattak ki, illetve egyáltalán nem találtak dysplaziás sejteket. ez számomra elég sokkoló Volt. mivel még nem szüLTEM (két abortusszal végzödö terhesséG), és laikus értelemezésem szerint a mütét Elkerülhetö lett volna. Jól gondolom? A kérdéseim a következök lennének: 1. Mit jelent eine cervicitis ET Endocervicitis Chronica ET purulenta kifejezés? 2. Ein fentiek alapján mikor tudnék leghamarabb úJRA teherbe ESNI?
KöszöNettel: Gy. Gy.

A m tét indokolt Volt és annak csak örülnie Kellene, hogy eine Konisationál már nem találtak Dysplasien elváltozást, mely anyit jelent, hogy az elváltozás nem Volt szerencsére nagy kiterjedés&# 369 ;. Ein conisatio miatt nyugodtan vállakozhat terhességre eine teljes gyógyulás és negatív ellen rz Cytológia (PI, vagy PII) után, tehát legkoráBBAN kb. 3 hónap múLVA.

Ein kifejezés magyarul: a méHSZáj és ein nyakcsatorna idült gennyes gyulladása. Ez okozhatott Cytológia eltérést, de Ezen ein telejon hosszútávon méhnyakrák kifejl dhetett volna.

Tisztelt Doktor Úr!

A páROM 32, én 30 éves vagyok. Tavaly augusztusa óta próbálkozunk eine babaprojekttel. Ein fogamzásgátló abbahagyása után másfél hónappal jött meg a menzeszem, utána még két alkalommal Normálisan, majd decemberben elhúzódva, kb. 14 naposra Sikerült. Az akkori orvosom azt mondta, hogy valószín Bein nincs peteéréSem, várjam meg a következ menzeszt, majd akkor talán. Ezt ein hozzáállást egy Kussé lazának taláLTAM, így orvost váltottam.

Legközelebb márciusban jött meg, de akkor ist csak gyógyszeres beavatkozáSRA (Duphaston). Utána Clostilbegytet szedettek velem, mely az els hónapban nem hozott eredményt, (Endometrium 7 mm, domináns tüsz nem taláLHATó ). Második alkalommal Volt egy domináns tüsz m (20 mm), Endometrium 16 mm, Amit az orvosom soknak talált, azt mondta, ha megjön, akkor számíTsak eine szokáSOSNál er sebbre, de csak egy teljesen átlagos menzesz Volt. Die meisten harmadik alkalommal szedtem sein ein Clostilbegytet, ein 10. napi uh. egy 22 mm-es retentios töml t mutat.

Mindegyik uh-os leleten szerepel, hogy ein jobb oldali petefészkem PCO-s (a harmadikon már a bal ist).

1. Lehetek-e Terheş, ha ein 16 mm-es Endometrium ellenére csak egy szokváNyos menzeszem Volt (a mellfeszülés ein menstruáció beköveztével Ulmeúlt)?

2. Meddig lehet szedni ein Clostilbegytet?

3. Id szer l nekátja-e egy hormonvizsgálat elvégzését (Clostilbegyt mellett lehet-e vagy csak gyógyszermentes van értelme
Válaszát el re köszönöm, tisztelettel: S. A.

Lehet Terheş, de nem valószín&# 369 ;, mindenesetre ez nem találgatás kérdése, célszer lenne egy terhességi tesztet és ultrahangot végezni.
Egyoldali PCO nincs.
Clostilbegytet nem ajánlatos 6 hónapnál tovább szedni és csak el zetes kivizsgálást köTierarzt en.
Ein hormonális kivizsgálás már eddig ist indokolt lett volna.
Ebbe l az következik, hogy jelenlegi orvosának hozzállását ist "Kussé lazának tartom", az Ön szavaival éIch habe.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Pár napos Terheş voltam amikor kétirányú mellkas röntgenen voltam. (Ép egy laparoszkóPiát el készít vizsgálat Volt.) Nagyon aggódom, hogy valami Bajt okozott ez a magzatban illetve úgy hallottam, hogy ilyenkor megoszlanak a véleméNyék arról, hogy ajánlatos-e ein terhesség megszakítása. Önnek mi a véleméNye?

Várom válaszát! Tisztelettel: R. Gr.

Kérdésére nem lehet pár szóVerbot válaszolni, legcélszer bb lenne genetikai tanáCSADóVerbot jelentkeznie és ott személyesen érdekl DNI eine Kockázatokról. Ein terhesség megtartása ESETén Begriffészetesen van lehet ség több olyan vizsgáLatra, mely annak eldöntésére hivatott, hogy ein magzat zBészéges-e.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

A 4. inszeminációmnál tartok. Tüsz repesztés céljából 2 Ampere. Choragon injekciót kaptam einen 11. napon. A 13. napon Volt az inszemináció, beimüsz k széStift megrepedtek. Utána a 14 17. és 20. napon kaptam 1-1 Amp. Choragont, mivel ein nyálkahártyám az inszemináció Idején 7 mm-es (azaz nagyon vékony) Volt. Kérdésem az lenne, hogy az injekcióra az van írva, hogy ein Felezési IDEJE 29-30 óra, ez mit jelent pontosan? Mikor érdemes terhességi tesztet CSINáLnom, hogy ne adjon álpozitív eredményt?
Válaszát el re ist nagyon megköszönve: L. I.

Kb. 1 héttel az utolsó injekció Perleás után lehet getestet végezni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Dokotor Úr!

21 éves fényes, férjes asszony vagyok.Férjemmel 8 honapja szeretnénk kisbabát de eredménytelenül.Oktoberben Volt egy vakbél mütétem.El zetes vizsgáLatok alapján megállapították, hogy ein kismedencémben folyadék találhato.Kaptam rá gyogyszert.Szeretném megkérdezni, hogy ez lehet az oka, hogy nem tudok teherbe ESNI? Menstruáciom Miota abba hagytam ein gyogyszert 8 honapja rendszertelen.elöször 27 NaPra jött meg, pár honapon keresztül, am meisten 23ra.Én ezt nem értem.Forduljak orvoshoz? De nagyon félek Attol, hogy mit mond.Félek, hogy nem lehet gyerekem. Kérem válaszoljon.
KöszöNettel és tisztelettel: Tné. O. Á.

Miután nem tudom, hogy milyen vizsgálatokkal, milyen folyadékot és hol találtak, továbbá, Hogy milyen betegség merült fel, továbbá, Hogy milyen gyógyszert kapott és Morast, Laufzeitészetesen nem tudok válaszolni kérdéSeire. Az orvostól és betegségt l nem féLNI Kell, tudomásul Kell venni, hogy bárkivel el fordulhatnak problémák és ennek tisztázására ilyenkor orvosnál Kell jelentkezni, és az ilyen kérdéseket ott helyben feltenni.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt doktor úr.

Közvetlen Transzfer után 3 napig hasmenésem Volt. Szeretném kérdezni, hogy csökkenti vajon sein,ágyazódás esélyeit. Remélem megnyugtat !!
KöszöNettel. egy leend kismama

Ein hasmenés öNMAGáVerbot nem befolyásolja sein,ágyazódás esélyeit. Begriffészetesen azért az nem mindegy, hogy mit l Volt hasmenése.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

29 éves vagyok, diplomás, jó álláSSAL rendelkezem. 6. éve ismerjük egymást párommal, aki 39 éves. 2002 szeptembere óta élünk együtt, és Dezember 2002 26-án kezd d mestruációm óta nem alkalmazunk semmilyen fogamzásgátló módszert. Szexuális éLassenünk nem kiemelked en aktív, de jó gyakorisáGú, szeretjük egymást és egymás Testét ist. Örülnénk egy gyermeknek, de sajnos ez idáig nem Sikerült teherbe esnem. Korom és az eltelt id miatt ist ez már némi aggodalommal tölt el. (koráBBAN sem estem soha teherbe.) Gyermekkoromban (3 éves kortól) eine Mellékveséich traf érintette egy betegség, kb ami. 21-22 éves koromban múlt el. mivel b rkiütéssel jelentkezett alapvet en, csak küls dleges kezelést kaptam rá. ARCB röm miatt a n gyógyász ajánlása mellett kb. 7-8 évig szedtem a b rgyógyász által felírt Diane 35 készítméNYT. (2002. 21. Dezember-ig) Mestruációm rendkívül szabályosnak mondható, 30-31 napos ciklust produkál a szervezetem. Ellenben hihetetlen mérték Görcsökkel jelentkezik, amely eine nevezett gyógyszer szedése mellett sokkal kisebb mértékben Volt jellemz&# 337 ;. Menstruációm er ssége változó, De tipikusnak tekinthet az els három nap kiemelked mennyisége. Ritkán, de id Szakos görcsök ist megjelennek, kb. ein Felez id ben, Apriló, Gyorsan múló "m ködési Jelek", Amelyeket egyéb tüNetek nem kísérnek. Páromnak koráBBAN már egy el z kapcsolatból lett volna gyermeke. Nem túl rendszeresen, de id nként n gyógyászati ​​vizsgálaton megjelenek, ahol még semmilyen problémát nem találtak. Legutolsó vérvizsgálatom kb. másfél hónapja Volt, ahol az eredményeim teljesen tökéletesek lettek, jellemz en minden érték az ELFOGADOTT Hutárértékek közötti sáv alsó feléneigenáltak. Kérdéseim az alábbiak: — jogosak -e az aggodalmaim, vagy feleslegesen aggodalmaskodom? — Jelenthet -e problémát eine korábbi Mellékvese betegséG? — Lehet -e orvosolni (természetesen eine görcsoldókon kívüPfundár azok Uhrúgy sem nagyon enyhíTik /) ein mestruációt kísér fájdalmakat, és egyéb tüneteket? (fejfájáSchányinger, stb.) A legutolsó megkérdezett orvos erre azt a választ ADTA, hogy tanuljak meg vele együtt éLNI. Kérem, ezt ne mondják! — Ez a kísér tüNetek jelezhetnek -e valamilyen problémát, amely ein teherbe eséSRE HutáSSAL lehet? — Azok ein bizonyos apró m ködési Jelek utalhatnak -e az Övülációra? Még annyit el kell mondanom, Mert tartok t le, fontos lehet, hogy 170 cm magas vagyok, átlagosan 51 kg. (+ -. 2-3 kg), amúgy makkegésZSéges (tudtommal).
Tisztelettel várom válaszukat! H. M.

Panaszai hátterében nagy valószín séggel az Endometriose nev betegség Filzételezhet&# 337 ;, mely Nemcsák a görcsös vérzéseit, Hanem eine MEDD séerhalten ist megmagyarázná. Ennek Bizonyítására és gyógyítására laparoscopiára lenne szükséG. korábbi Mellékvese problémái nem hozhatók összefüggéSBE jelenlegi bajaival.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt F orvos Úr!

Egy korábbi válaszára hivatkozva szeretném ismételten eine segítséGét kéRNI. Átestem egy Speziális Immunológiai vizsgálaton, amely megállapíTotta, hogy ein sorozatos vetéléseknek Immunológiai háttere van, azaz einem saját immunrendszerem pusztítja el a magzatot, mivel eine Normális terhességekre jellemz Elfed mechanizmus nálam nem m ködik (túl magas az NK sejtek száma) — már ha jól értelmeztem eine magyarázatot. ValójáVerbot az eredménynek örülök, Mert Rechtsább ismerem az Okot, azonban ein teráPiás lehet séGEKR l nagyon keveset tudok, így persze félek t le. Ein javasolt kezelési módok az alábbiak: 1. kis dózisú (100 mg) Aspirin a 34 héTig 2. két hetente Intravénás immunoglobulinos kezelés eine 24 héTig Ha Önnek van tapasztalata eine fentiek valamelyikében, vagy esetleg van más mód ist, amir l én nem tudok, nagyon hálás lennék AZ informierenációkért, különösen ami az eredményesséerhalten, illetve ein lehetséges MelléKhatáSokat, Kockázatokat illeti.
KöszöNettel, K. E.

El z levelemben ist már válaszoltam, hogy az Immunológiai vizsgáLatok Erdményeit kritikával kell kezelni. Az Aspirin biztosan nem árt. Az Intravénás Immunglobulin kezelés rendkivül drága, emiatt Németországban ein betegbiztosító nagyszámú vizsgálatot végeztetett einen HutáSosságra vonatkozóein és miután nem találtak különbséerhalten eine kezelt és nem kezelt betegek között, ezért nem támogatja az ilyen kezeléseket. Ein magam részér l továbbra ist sokkal kézenfekv bbnek találom einen Tierarztélések okaként ein magas Prolaktin szintet. Tehátbármelyik kezlés mellett dönt, err l azért nem feledkezzen el!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Néhány hónappal ezel tt már kéRTEM eine segítséGét, véleményét, ezúTonne ist szeretném megköszönni.El szor felkerestünk egy MEDD sségi centrumot, ahol a férjem spermiumeredményeit rendben találták, a hormonszintem einen Hutár körül mozgott, ezért hormonkezelést javasoltak. Ein hormonkezelések ellenére nem lettem Terheş, más vizsgálatot nem végeztek, ezt írta Ön ist, hogy el ször teljeskör kivizsgálásra lenne szükség.Ezután felkerestünk egy orvost (több szem töBBET lát), aki állítóLag nagyon jó eredményeket ért el, akár olyanoknál ist, akik máR 10 éve próbálkoznak. El ször Elchüldte ein férjemet spermiumvizsgáLatra, ahol Kiderült, hogy eine Mozgás nem megfelel (Die meisten gyógyszerrel rendben van), az elfolyóGrassodeás nincs rendben, gyulladása van és kóli baktériuma. Három antibiotikumos kúra után végre ein kólija „elt nt”közben prosztatamasszíRozást kezdtek el náRundeár napja ein tenyésztés eredményét ist megtudtuk: alfa hemolizáló streptococusa van. Az orvos szerint lehet, hogy nem kezelte elég Higiénikusan einer dolgot, ein masszíRozás befejezése után ismét spermiumvizsgálatot CSINálnak, és akkor Kiderül. Tehát elvileg már talán rendben van. Eine PCT teszt ist rendes eredményt mutatott. Én den meisten 3X1 Clostilbegytet szedek és napi fél Bromocriptint. Februárban nagy valószín séggel Terheş voltam, legalábbis eine h mérsékleti görbém erre utalt, és Fura tüneteim voltak (fáradéKonyság-aluszéKonyság, alacsony vérnyomás, szédülés), de aztán megjött eine menzeszem. Die meisten ápríliš véGén bár sokkal töBBET aludtam eine megszokottnál, és Sokat fájt eine petefészkem, néha görcsölt eine Hasam, mást nem észleltem, viszont eine h mérsékletem eine ciklus véGén nem ment le. ez talán köszöNHEt annak, hogy mEGFáztam, eine gyógyszertári terhességi teszt negatív Volt, mindenesetre felhíVTAM az orvost, aki vérvizsgáLatra küldött. Hétf n, a 31 napon (a tüsz REPEDés ein 14 nap Volt) csak „vérezgettem”, Kedden (32. nap) és szerdán már rendesen menstruáLTAM. Ein Keddi BHCG 49 Volt, ezért ágynyugalom, szexmentesséG és Duphaston mellett csütörtökön megismételtük a vérvételt, akkor már csak 30-40 között Volt az érték. ez állítóazt jelenti hinken, hogy az osztódás elindult. A kérdéseim:
1. Ön szerint azonnal próbálkozhatunk tovább Clostilbegyttel, vagy esetleg lehetséges, hogy valami maradt az el z „terhességb l” (Ha így nevezhet), és esetleg érdemes várni egy kicsit?
2. Milyen okai lehetnek annak, hogy ismét nem Fejl dött tovább, és így nem alakult ki terhesséG? Lehet-e, érdemes-e az okokat esetleg kromoszóma-vizsgálattal, véralvadéKonysági vizsgálattal keresni? Hallottam olyat, hogy az Anya méer kidobja eine magzatot, Mert 50% -ban nem az övé. Lehet ez nálunk annak ellenére, hogy einer PCT-jó Volt?
3. Mi okozhatta eine HAsFájást?
4. HSG vizsgáLatra Ez után van-e szükség, miután den meisten már tudjuk, hogy ein petevezetékek (vagy Rechtsább az egyik) nagy valószín séggel átjáRHATó(K)?
5. Mennyi ideig érdemes még Clostilbegyttel próbálkoznunk, mit tudna javasolni, Mert gondolom, hogy az inszemináció még nem indokolt.
Válaszát el re köszönöMeter

Begriffészetesen lehet tovább próbálkozni Clostilbegyttel, de továbbra ist csak azt tudom Mondani, hogy el bb a MEDD ség okát Kellene tisztázni, ez ideáig nem történt meg. Véleményem szerint nem HSG-re, hanem laparoscopiára lenne szükség, ha már átjáRHATósági vizsgálat jön szóba, ez Rechtsább HAsFájásának okát tisztázhatná. A kérdéses terhessége, Tierarztélése egyenl re nem igéNyel további vizsgálatokat. Férje "fert zöttséGét" sem szabad túlértékelni. Diagnózisra lenne szükséG és ehhez végre ein "teljeskör kivizsgáláSohn" Kellene túLESNÍ!

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Férjemmel gyereket szeretnénk, már két éve próbálkozunk, eddig sikertelenül. Fél éve jáRTAM n gyógyásznál, aki az általános sz r vizsgálatot végezte el, mely szerint minden rendben van. Ein terhességre azonban csak annyit mondott, várjak türelemmel, majd összejön. Azóta jáRTAM másik n gyógyásznál ist, aki ugyanazt mondta, azaz várjak és próbálkozzunk tovább. Úgy tudom, egy év halloábavaló próbálkozás után el szokták kezdeni ein MEDD ségi vizsgálatokat. Szeretném megtudni, erre hol, Hogyan van mód, illetve hogy Ez TB-támogatáSSAL m ködnek-e. Jelenleg Szombathelyen dolgozom, Szombathelyen és Gy rben lakom, de ha szükséges, ist Budapestre el tudok menni. Kérem, válaszoljon minél el bb.
KöszöNettel: B. K.

Önnek igaza van: egy év próbálkozás után kivizsgálásuk indokolt. olyan n gyógyászt Kellene keresni, aki Ezzel tisztáVerbot von van. Az Ezzel foglalkozó orvosok és ambulanciák címei és telefonszámai ein www.infertility.hu. illetve ein www.oviklub.hu honlapján megtaláLHATók.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

El ször gratulálok Önnek és kívánok sok sikert einem továbbiakban. Hihetetlen l sok informierenációt és er t lehet gy jteni Ezen oldalak olvasáSakor és jó tudni, hogy nem vagyunk Egyedül a problémáinkkal. Szeretném szakértelmét és magyaráZatát kérni.Most 24éves vagyok és több Minze 3 éve nem tudtam teherbe esni.Mint utóLag Kiderült a férjem alacsony spermiumszáma miatt, így nálunk csak az ICSI módszerrel lehetséges eine családalapítás. Felkerestük a Szegedi Kaáli Intézetet és die meisten ott tartunk, hogy az összes el zetes vizsgálaton túlvagyunk.A ciklusom általáVerbot von 32-34 napos és a vérzésem 6 napig herb. Ein Prolaktin szintem ein ciklus második napján ein Fels Hutáron Volt és erre Bromocriptint kaptam napi 1/2 tablettát. Az utolsó vérzésem május 17-ikén kezd dött Norcolut szedése Hutására, Mert kimaradt 1 hónapom. (ilyen még sosem fordult el ). Szegeden felíRTAK nekem Duphastont amit május 31-t l június 8-ig Kell szedjek és 9-én Ultrahangos vizsgálatom lesz. Az injekciós kezelést június 13-ikán fogják kezdeni és ha minden jól megy 23-ikán leszívják a petesejteket. Az Lenné eine kérdésem, ein Duphaston hogy gyógyszer ez esetben milyen célt szolgál és jelentkezni Nebel-e vérzésem az injekciós kezelés kezdetéich G és ha igen kb. mikorra váRHATóein? Ha pedig jelentkezik ein kezelést folytatni lehet ill.kell-e? segítséGét köszönöm!
Tisztelettel G. Á.

Ein Duphastont azért javasolták, hogy ein várt-ID ben jöjjön meg a vérzése, váRHATóein június 12.-én Nebel jelentkezni, ekkor kezd dik ein stimul Majdáció.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

problémám két hónappal ezel tt kezd dött. Addig eine menstruációm teljesen Normális Volt (kb. 28 naponta megjött és 4-5 napig tartott, kevés vérzéssel). Az Ulmeúlt ciklus során a 3. napon lökésszerüen megn tt a vérzésem mennyisége és ein 7. napon múlt el (Ergam cseppekkel). Ebben a hónapban ist pontosan megjött, az els 3 napban alig Volt, Hasi görcs szinte Alig. A 4. napon nagyon er s görcs jelentkezett majd er sen vérezni kezdtem. Este ugyanez megismétl dött, Majd azután a görcsök Ulmeúltak (gyógyszerrel) és vérzésem azóta ist herb (6.nap) N gyógyászom többször megvizsgált, és mindent rendben talált (Hasi ultrahang, rákszürés) Fogamzásgátlót javasolt, melyet ein mostani mensim els napjától szedek. Tudom hogy ennek Hutása még hónapok kérdése (a menstruációt illet en), de érdekelne, hogy szervezetem egyik hónapról a másikra tud e ekkorát változni ha szervi oka nincs. illetve Februárban elkezdtem a szénhidrátmentes diétát, nem túl drasztikusan, de leadtam 7 kilót két hónam alatt. Ennek lehet köze ehhez?
Köszönöm válaszát: B.né EIN.

Csak az elvégzett vizsgáLatok alapján lehetne válaszolni kérdéSeire, íFitnessstudioéG ötletem sem lehet. Ein fogamzásgátló valószín Bein már az els hónapban rendezni fogja problémáját, ha méGSEM akkor forduljon továbbra n gyógyászáHoz. Diétájának sem valószín&# 369 ;, hogy köze Lenné ein vérzészavarhoz.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 6 éves lányom. Az szüLassenése után 5 éVIG szedtem ein Mercilont, amit január végen hagytam abba, Mert babát szeretnénk.A vérzés azonban nem jött meg, így az orvos Norcolutot írt fel. Ein peteérést Clostybegyt segíTette el&# 337 ;. Az els hónapban ez nem Sikerült. A következ hónapban napi 2×2-t szedtem, ekkor egy tüsz megéRett. Ein ciklus köZepén a t sz t Choragon injekcióval repesztették meg. Ein menstruációm azonban megjött. Az Lenné eine kérdéSem, hogy eine terhesség a méhnyálkahártya nem megfelel vastagsága miatt jöhetett létre? Mi a véleméNye ein Fostimon injekcióról, Mert meisten azt fogok kapni. Ez nem vékonyítja el a méhnyálkahártyát Minze ein Clostylbegyt?

Válaszát el re köszönöm.Tisztelettel: K.

Az, hogy van tüsz egy ciklusban még nem jelenti azt, hogy terhesség létre ist Nebel jönni. Ennek számtalan oka lehet, melyek közül az egyik a méhnyálkahártya nem megfelel vastagsága ist lehet. Vékony nyálkahártyát eredményezhet eine Clostilbegyt, lévén egy un. Antiösztrogén. Ein Fostimonnál ez nem fordulhat el&# 337 ;. Ugyanakkor kezelése számomra Kussé elkapkodottnak t nik, miután Ebeneéb l arra következtetek, hogy ideáig semmiféle kivizsgálás nem történt (pl. hormonmeghatáRozás).

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm az el z válaszát. Die meisten szeretnék úJRA kérdezni.

Kérdésem az lenne, hogy Immunológiai vizsgálatot mikor indokolt végezni eine (lombikos id szakban), milyen módon véGzik? (vérvétel?) Az Immunológiai vizsgáLatnál Morast kersesik ein választ?

A vércsoportból Ered összeférhetetlenség mit jelent? Egyez vagy különböz a baj?

Válaszát el re köszönöMeter G.

TöBBFéle Immunológiai vizsgálat van, lehet vérb l, illetve testnedvekb l végezni (méhnyaknyák, ejakuláTum, stb.). Ein vizsgáLatok célja az, hogy olyan ellenanyagokat mutasson ki, mely megakadályozza, hogy eine petesejt megterméKenyüljön, illetve terhesség léTreJöjjön, illetve hogy az vetéléssel, vagy koraszüléssel végz djön.

A vércsoportoknak semmi köze nincs az összeférhetetlenséGhez, valószín Bein arra gondolhatott, hogy létezik EGY un. HLA rendszer Ez eine fehérvérsejtekben lév un. antigénekek, melynek nagyfokú egyezése jelenthet problémát. Ezt ein rendszert vizsgálják szervátültetés el tt ist, Mert ez döNTI el, hogy egy seinültetend szervet ein Szervezet Nebel tudni-e fogadni sein.

Magam részér l "lombikos id szakban" fölöslegesnek tartom ein vizsgálatot, már csak azért ist Mert teráPiás konzekvenciája Nincsen.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Ur!

Az elkövetkezendö hetekben (ICSI beavatkozasnal nyert) lefagyasztott petesejteket fognak nalam visszaültetni.

Ket kezelöorvosom van, Mert az Intezetünkben ketten felvaltva vegzik ein lombikbebi programot. Az egyik felirt nekem Progynova 21-et es Utrogest-et, Mert szerinte Ezen gyogyszerek segitsegevel nö ein petesejt beagyazodasanak eselye. Ein masik azt mondta, hogy szep ein mehnyalkahartyam es ezert nincs szüksegem semmifele segedanyagra.

Mi ein velemenye? Kinek ein velemenyere hallgassak?

Nem szeretnék INDOK NELKül hormonokat szedni, Mert ein mellekhatasukat mindig nagyon megerzem.

Valaszat elöre köszönöm! L. J.

Mindkét orvosának igaza van, Leht így ist, úgy ist ilyen beavatkozást végezni. Ein magam részér l a gyógyszeres méhnyálkahártya el készítéSchíve vagyok, miután Ebben az esetben biztosan olyan fázisban lesz ein méhnyálkahártya ein Transzfer napján, mely sein Tudja fogadni az emvriókat.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

2000 Nyarán befejeztem az antikoncipiens szedését.2002.02.-hóVerbot Terheş lettem kezelések nélkül (elötte MEGTörtént ein hormon vizsgálat einem 3. ill.25. napon, hsg, serologia, TORCH, andrologia-minden eredmény tökéletes lett) A terhesség laparoscopiával zárult extrauterin terhesség miatt-salpingectomia történt ein 4.héten.A m t orvos ezután MEDD ségi centrumba irányított minket, mivel szerinte nem eshetek spontán teherbe, Mert eine maradék petevezetékem ist letapadt. 2002 06 és 09. hónapban megpróbáltuk a két seinültetést (kezelések Hutására 10 petesejtet leszíVTAK) els alkalommal 2 embriót Majd ein sikertelenség után 3 Kryo et. történt szintén sikertelenül.2003 év elején elmentem egy másik városba egy endokrinologus MEDD séggel foglalkozó szakemberhez (reméLTEM T le több Glutébekommen és odafigyelést Minze elötte ein centrumban)Átnézte az eredményeket ist és stimuláláSBA kezdtünk (Clostilbegyt Profasi inj. Utrogestan)és láss CSODát Terheş lettem ein legels kezelésre, de sajnos a 4. hézehn verpasst ab. történt ezért abrasioval végz dött ez eine terhességem. (Laparoskopie történt az abrasio elött-Filzételezték, hogy ez ist extraut. gr.-abrasio eredményéig ez az orvos kétlette, hogy méHenne Glockeül lehetséges eine letapadás miatt) A m tét utáni stimulálás már töBBET nem hozott sikert.A jó leletek ellenére az extraut. GR.-óta a menstuációs vérzés elött mindig vérezgetek 5-8 napig ezt követi 5 napos vérzés. OKát nem találják, progeszteronra nem REAGál.Az orvos aki stimulált és m tött utoljára, visszairányított eine MEDD ségi centrumba, hogy ein korom miatt ne VESZíTSEK több id t (32 éves vagyok) .Visszamentem nem túl jó szíVVEL, die meisten ösztrogén készítményekkel és stimuláláSSAL próbálkoztak (dermestril tts 100, Puregon inj., Exacyl, Divitren, Utrogestan) tesztem negatív Lette ein vérzés er ssége csökken, de id tartama nem.A továbbiakat nem tudom, Mert elég nehéZKes eine Kommunikáció.Ötleteit véleményét várnáMeter
Üdvözlettel és Köszönettel.G. S.

További kísérletezés el tt un. hysteroscopiára lenne szükség, mellyel meg Kellene arról gy z dni, hogy méhében belül nincs-e olyan szervi elváltozás, Mely ein vérzészavart, illetve einen Tierarztéléseket okozta. Amennyiben nem találnak ilyen Okot, további hormonális kivizsgálást Kell ezt köTierarzt en végezni. Ein magam részér l indokolatlannak tartom ein lobikbébi beavatkozást jelenleg, el ször meg Kellene taláLNI eine Bajt.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Gyermeket szeretnénk és eddig uGy tünt minden rendben velünk. (kivizsgáláSohn vettünk részt) .MA tudtam meg, hogy van egy borsoszemnyi MIOMám ami a méh leghatsó felében helyezkedik el és "a méh nyálkahártyáját nem zavarja"kifelé növ neve: Intramurális.Eddig panaszt nem okozott, bár az elmult 2 hónapban azt vettem észre, hogy ein menstruáció el tti napon nagyon nagyon kevés Scheuneázás beträgt.Verfahren vér mennyisége Normális. (2 nap er s, 2 nap közepes l nap kevée) Ez lehet, hogy már a miómától van? A mióma gátolni fogja ein teherbeesést? Ez a Nagyság VESZéLyt jelent ein kihordásra? Terhesség alatt ez mindenkinél növekszik? Ha növekszik mennyit növekszik általáverbieten? Nem lenne jobb terhesség el tt megmüteni. Nem szeretnék ez miatt ElvetéLNI, és a méhemet sem szeretném elveszteni.A mióma azt jelenti, hogy én Nebelékonyabb vagyok a rákra? Mennyi id alatt alakul ki Újra,éSchányszor lehet megmüteni valakit mioma miatt? Szeretnék t le megszabadulni, Mert uGy gondolom, hogy amig még pici könyebben megmüTik, Minze akkor amikor Terheş leszek és esetleg megn nagyra és azt márcsak Nagyobb "roncsoláSSAL" tudják eltávolitani. Ein komplikációkról Nemis BESZélve gibs eine terhesség alatt okozhat.Okozhat hormonváltozást? Kérem válszoljon nekem minden kérdésemre Mert nagyon félek.Ugye ez miatt nem veszithetem el a méhemet? Mit tegyek hogy minden rendben legyen?
Köszönöm válaszát. Tisztelettel: F. T.

Ha ein Myomája tényleg akkora és ott van, ahogyan írta, akkor egyenl re tényleg nem indokolt, s t nem szabad hozzányúLNI. A m téttel ugyanis Nemcsák segíteni lehet valakin, hanem Bajt ist lehet okozni. Ez a NagysáGú és elhelyezkedés Myom sem panaszokat nem okozhat Önnek, sem ein terhesség léTreJöttét, annak kihordását nem befolyásolja. Ein Myom nem tesz Nebelékonyabbá a rákra, s t Tinteább ellenkez Bein. Az arra hajlamosoknál kújulhat, illetve úJRA képz DHET. Az Egyedüli Dolog Amire szorul, az a Rendszeres ellen rzés. Ein Myomához csak akkor Kell hozzányúLNI, ha panaszokat okoz, vagy ha elér egy bizonyos Nagysábekam. ez Önnél nem áll Fent.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

25 éves lány vagyok. tavaly HPV tüneteit észleltem küls nemi szervemen amit 2-3 hónap alatt Condyline-nal Sikerült kezelni. Azonban meisten kiújult sajnos nehezen vettem észre Mert meisten nem aküls réSZEN Hanem eine hüvelyben fedeztem fel. Hamarosan gyermeket szeretnék. Kérdésem a következ lenne: mennyire befolyásolja Ez a betegség a baba zBésZSéGét? esetleg milyen terápia jöhet még szóba? ein partnerem szemmel ládassóein tünetmentes. szükséges-e azonban t ist kezelni? valamint eine fogamzásgátlót mikor érdemes abbahagyni ha babát szeretnénk? Válaszait köszönöMeter
Tisztelettel: D. K.

Eine HPV kimutatása nem önvizsgálat kérdése, annak kezelése pedig végkéAnh nem. Eine HPV-egyébként a méhnyakban szokott elváltozást okozni. Szerintem az un. Condylomára (ezt ist egy un Papilloma vírus okozza), vagy Herpesre gondolhatott. De ez Mellékes, ein f az, hogy Tinteább orvoshoz Kellen fordulnia!
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

29 éves háZASPár vagyunk. 4 éve szeretnénk kisbabát. Kiderült, hogy ein férjem Spermaája nagyon rossz. Kevés, és kevés mozog éléSchränken. Megm tötték herevisszérsérvre, de az adatok semmit sem változtak. Még MEDD ségi központot nem kerestünk fel, Mert úgy tudjuk ist Miskolcon (itt lakunk) júliusban megnyílik. Szeretnénk tudni, Hogyan lehet kisbabánk? És mi a Menete, mennyi id t VESZ igénybe (sajnos ez ist nagyon fontos ein munkahely miatt)
KöszöNettel: Egy háZASPár

Informierenációjuk Helyes, tudomásom szerint tényleg Nebel nyíLNI MEDD ségi központ Miskolcon. EredméNyei pontos ismerete nélkül nem tudok kérdésére válaszolni, hogy milyen módszer szükséges önöknél. ÉAnh ezért azt javasolnám, hogy jelentkezzenek a központban, ott átnéZIK leleteiket, elvéGzik a szükséges vizsgálatokat és majd ein beavatkozást. Elvileg kb. 1 hónap alatt, 2-3 megjelenéssel minden el zetes vizsgálat elvégezhet&# 337 ;, mejd kezd DHET eine kezelés.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor úr!

Az alábbi ügyben szeretném tanácsát kéRNI. 3 év sikertelen próbálozás után (szinte az összes lehetséges kivizsgálás ezid alatt MEGTörtént, + gyógyszeres kezelések peteérés el segítésére Clostilbegyt, Serophene, Gynevac kúra. ) Egy laparoscopya után az egyik MEDD ségi köpontba irányított n gyógyászom, Mert az egy éVVEL ezel tti HSG eredményével ellentétes dolgot tapasztalt. (Ezidáich G úgy tudtuk minden rendben és javaslatra otthon Begriffészetes úTonne próbálkoztunk) Mindkét petevezetékem elzáróDott, így CSAK eine lombikbébi Programm jöhetett szóba.A diagnózis sokkolt minket. de javaslatára azonnal elmentünk a központba. A központban eine szükséges kivizsgálások után megkezdtük a programot 2004 májusban.2 hét Decapeptyl sc.adása után eine szükséges kontrollon megjelentem, mivel menstruációm elmaradt.Kiderült, hogy egy ciszta alakult ki ein Decapeptyl MelléKhatáskaként amit le Kell szívni miel tt eine programot folytatjuk. VasáRNAP ein m tét reggelén nem az orvosom vizsgált meg hanem egy kollegája, aki jelezte, hogy ein ciszta szerencsére szétdurrant azonban mindkét petefészkemben endometriózis van. Elég keményem "tájékoztatott", hogy így hogy vághattunk bele eine programba, hisz az esély ein sikerre minimálisra csökken.Hiába mondtam, hogy 1,5 hónapja m töttek és kizárták az endometrióZIST folytatta, hogy egy SIMA UH. kimutatja, hogy gond van. (Mellesleg nem értettem sem a stíLust Sem, hogy ez miért az én Hibám lenne) A saját centrum beli orvoson (aki el ször nem tartotta komoly gondnak, majd kés bb 2 nap múLVA kilátáSBA helyezte ein Programm leállítását és úJaBB laparoscopyat) úgy döntött indulhat einer Menogon, Puregon adása és ein punkció alkalmával leszívják? petefészkemb l az endometrióZIST. Jelenleg eléggé kétségbe vagyok esve és nem éRTEM ein Történteket hisz eine Laparoskopie pont az endometriózis gyanúja miatt történt 2004.ápríliš elején. (A n gyógyászomnak én vetettem fel Minze lehetséges Okot. ) A m téti leíráSBAN és az orvosom tájékoztatásáVerbot sem szerepelt az endometriózis, azaz kizárta eine MEDD ség okának. Az alábbiak olvashatók többek között: ". A hatüregben összenövések nem ládassók.R-nagy Uterus, mko.jóKora tojásnyi. ein kismedencében fixált. megvastagodott falu, gyöngyházfény ovariumok. ein petefészkek szabad felszinét elektrokoaguláljuk. eine Wanneák nem mutatnak tel dést, bel lük kontrasztanyag nem ürül." N gyógyászomban, Maximeálisan MEGBíztam az Ulmeúlt években. nem kérd jeleztem meg kezelését döntéseit, azzonaban ez az ESET elkeserít.Hisz az Ulmeúlt egy évben havonta jáRTAM hozzá hüvelyi UH-ra ein peteérés vizsgálata miatt. Ein programba belekezdtünk, rendeteg er t, Energiát fektetünk bele (NEM BESZélve az anyagi oldaláról ami megvisel minket) és die meisten nem tudom mit gondoljak.Tényleg az IVF sikeresséGének eséLauge szinte ein Nullára csökkent? Hogy lehet hogy nem vették észre sem a m tétem alatt sem el tte. hogy ott van az endometriózis? ValóVerbot ismételt Laparoskopie szükséges ein Programm után? Ez lenne az oka a jóKora tojásnyi ováriumoknak? Egyáltalán Morast számíthatok? Eine Laparoskopie nyomai még sein sem gyógyultak és ismét kilátáSBAN van az új.ValóVerbot le lehet szívni ein punkció alkalmával? Nagyon várom válaszát és esetleges javaslatait.KöszönöMeter
Üdvözlettel, Egy elkeseredett Asszony ui: tudom. hogy sok levelet kap, de 8 napon belül lesz ein punkció és szeretném a válaszát tanácsát miel bb megkapni.KÖSZÖNÖM!

Miután sem ein laproscopiát, Sem az ultrahangot nem én végeztem és nem láTTAM, hogy mir l van szó, problémáját megítéLNI Begriffészetesen nem tudom, véleményem azért van. Az Endometriose diagnózisa un. szövettani diagnózis, mely annyit jelent, hogy ein laparoscopiánál, illetve EGY hasm tét kapcsán gyanusnak ítélt szövetb l Minzeát VESZünk és annak a szövettani értéKelése hivatott eldönteni, hogy az Endometriose, vagy nem. Ultrahanggal f Bein, ha az Endometriose ein petefészekben van, legfeljebb csak az Endometriose gyanuja merülhet fel, mely miatt indokolttá vállhat eine Laparoskopie. Ein letapadt petefészekben azonban közönséges cysta ist kilakulhat, mely id nként vért ist tartalmazhat, mely miatt endometriosisos Zysteának t NHEt. Ein laparoscopiánál a letapadt petefészkeket fel lehet szabadíTani, ez alatt típusos elhelyezkedése van az endometriosisnak. Egy meglév Endometriose nem csökkenti egy lombikbébi beavatkozás sikeresséGét, s t ein kilakuló terhesség meg Hutározottan kedvez az Endometriose gyógyulásának. Ebbe l következik, hogy vagy van endometriosisa, vagy nincs, továbbá, Vagy el van záródva ein petevezetéke, vagy nincs (szerintem nincs). Javaslatom az lenne, hogy mostmár CSINálják Begriffészetesen véGig megkezdett lombikbébi programmot, melyet köTierarzt en remélhet Bein Terheş lesz és akkor nincs már min gondolkodni. Amennyiben nem lesz Terheş, akkor a következ ciklusban indokolt lenne egy újyabb Laparoskopie elvégzése de Nagyobb tapasztalatokkal rendelkez szakember által. Ebben az esetben lehetséges, hogy olyan helyzetet ist el lehet állíTani, hogy ein kés bbiekben nem heißt lesz szükség lombikbébi módszerre.
Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

Bár problémám elenyész ein honlapon olvasottakhoz kéSchädling, mégis kérdésemmel Önhöz fordulok. Férjemmel nagyon szeretnénk gyermeket, jelenleg ein "h mér z s" módszert próbálgatjuk. Az Volt ein tapasztalatom, hogy ein Filzételezett tüsz REPEDési id szakban eine reggelenkét mért (hüvelyben) h mérsékletem alig Volt 36 FOK fölött, míg este ein 37 fokot ist meghaladta. Az a kérdéSem, hogy Filzételezhet en-Volt-tüsz REPEDéSem, vagy valami más okozhatja h mérsékletemelkedésemet az esti óráKBAN? ha kérdésem súlya érdemes ARRA, hogy Ezen az oldalon említ djék, kérem válaszoljon.
Köszönöm: D

A h mér zés alapszabálya: minden nap azonos id ben, azonos módon, azonos helyen (száj, hüvely, hónalj, végbél, stb.) Kell végezni! lehet ség szerint közvetlenül égezüchtetés után, de még a Felkelés el tt! Tehát nemcsoda. hogy Önnél semmi nem derült ki a h mérsékeller görbékb l.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

Tisztelt Doktor Úr!

34 éves vagyok, ein férjem 52. 1993-ban egy 22 hetes 1994-ben egy 26 hetes vetélésem Volt. Az akkori férjemmel eine háZaßágom tönkre ment, így nem jáRTAM eine dolgoknak után / a. Tavaly Februárban egy HSG vizsgálat után Kiderült, hogy valami gond van, a méhtükrözést és a méh széleinek összenövését megcsinálták, 9 napig Volt Fenn einen Folley-ballon. Az ismételt HSG negatív lett, így tavaly október óta próbálkozunk ein teherbeeséssel. A férjem spermavizsgálata jó(20M / ml, 85% mozog, 50% célirányosan). Az orvos 3 hónapig Clostylbegit szedését írta el&# 337 ;, ein ciklus 3.-napjától napi 2×1 Szemet, 5 napon át. AZT mondta, hogy ha ein 3 hónap alatt sem esek teherbe, akkor az inszemináció következik. hozzáteszem, az égezüchtetési h Met az els perct l kezdve méRTEM, az orvosom szerint, -igen Markeáns, tökéletesen látszanak ein ciklus egyes fázisai. Ein ciklusom pontosan 30 napos, Rendszeres, eltekintve az el z hóNAPTól amikor 9 napot késett, és ein koraterhesséG összes tüNetzét produkáLTAM. Kérdéseim: 1. Ezt ein 9 napos késést okozhatta-e ein stressz, az, hogy már nagyon szeretnék babát? 2. Az inszemináció el tt nem Kellene hormonszinteket nézní? (2001-ben pajzsmirigy túlm ködés miatt megm töttek, jelenleg ein TSH: 0,56, napi 125qg Euthyrox-ot szedek)

Válaszát el re köszönöm!

Tisztelettel: V-né H. P.

Stressz, gyermek utáni vágy okozhat persze vérzés kimaradást, de más oka ist lehet. Véleményem szerint inszemináció el tt még több vizsgálatot ist el Kellene végezni, pl kontroll hysteroscopiát, hormonvizgsálatokat, stb.

Üdvözlettel: Dr.Török Attila

ZUSAMMENHÄNGENDE POSTS

  • Hpv Throat Cancer Cure Natural …

    Hpv in Throat Zusammen mit HPV-Kehlkopfkrebs ist ein Problem, aber Natur kann eine Heilung für HPV HPV in Throat sein können natürlich HPV in der Kehle gestoppt werden kann schwerwiegende Folgen haben. Ein HPV-Virus in der Kehle …

  • Insektenstich — Identifikation …

    Insektenstiche sind häufig und in der Regel kein Anlass zur Sorge. Bites führen oft zu Rötung sowie in der betroffenen Region Schwellung. In einigen Fällen Stachel der Insekten führen zu …

  • Low Back Pain Ursachen, kann Krebs im unteren Rückenschmerzen verursachen.

    Low Back Pain: Verursacht Zurück können Schmerzen, die durch eine Vielzahl von Faktoren verursacht werden. Dazu gehören strukturelle Probleme des Rückens, Entzündungen, Muskel- und Weichteilverletzungen, sekundäre Reaktion auf …

  • Insomnia Diskussion Beats Schlaftabletten, Schlaflosigkeit Pille.

    Insomnia: Gespräch Beats Schlaftabletten Vom WebMD Archiv 27. Juni 2006 — Ein paar Gesprächstherapie-Sitzungen helfen lang anhaltende Schlaflosigkeit Schlaflosigkeit besser als Schlaftabletten, norwegische Forscher …

  • Lichenoide Dermatitis mit Eosinophilen …

    Lichenoide Dermatitis mit Eosinophilen Behandlung Lichenoide Dermatitis ist eine entzündliche Hautzustand, die zu Schäden an den Schleimhäuten und inneren Schichten der Hautgewebe führt …

  • Nervenschmerzen im Fuß Ursachen, Symptome …

    Nervenschmerzen im Fuß Nervenschmerzen in Fuß ist ein häufiges Problem. # Xa0; Es kann als brennend Fußschmerzen präsentieren. Tönung, Taubheit oder Schwäche und kann auch das Bein beeinflussen. # Xa0; Nervenschmerzen in den Fuß ist …